Laat boeren en consumenten samen de landbouw veranderen

Afgelopen week luidde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de noodklok over de landbouw. Het PBL is een belangrijke adviseur van de overheid. En ze hebben groot gelijk, want de problemen die ontstaan door de manier waarop we eten produceren en consumeren zijn groot. Hun rapport laat zien dat het anders moet en dat boeren en burgers daar samen voor moeten zorgen. Precies waar wij het afgelopen jaar aan gewerkt hebben.

Een eerlijke prijs voor boeren

Het PBL doet onafhankelijk onderzoek naar milieu, natuur en omgeving en adviseert de overheid. Hun rapport laat maar weer eens zien dat de landbouw in Nederland failliet is. Grote milieuproblemen, zoals vervuiling van water en bodem worden niet opgelost. Elke week gooien tientallen boerenbedrijven de handdoek in de ring.

Vier grote supermarkten bepalen de prijs van ons eten en wat de boer daarvoor krijgt. En een boer kan niet groen doen als hij rood staat. Boeren moeten genoeg verdienen om duurzaam te kunnen werken. Daar vroegen wij vorig jaar al aandacht voor met onze campagne voor duurzame melk waarvoor boeren een eerlijke prijs krijgen.

Boeren willen duurzamer

Ruim acht op de tien boeren zou duurzamer willen werken. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de krant Trouw. Door schulden en lage prijzen kunnen zij dat niet.

Zo vertelde bijvoorbeeld melkveehouder Jaco voor ons project Van Erf tot Erf:
Met een eerlijke prijs kunnen we duurzamer produceren en worden we niet steeds gedwongen om te groeien’. Want Nederlandse boeren mogen dan ondernemers zijn, de retail dwingt ons ook om almaar groter te worden - anders red je het niet.’

Het hele interview met Jaco kun je teruglezen op pagina 25 van ons e-book Van Erf tot Erf: interviews met boeren

Samen veranderen

In hun rapport zegt het planbureau ook dat het anders moet in de landbouw. Dat krijgen we alleen voor elkaar als boeren en klanten samen optrekken.  Dat is waar Milieudefensie aan werkt. De afgelopen maanden brachten wij van ‘Erf tot Erf’ boeren en consumenten bij elkaar. Tijdens bijeenkomsten op het erf, maar ook 1 op 1 zijn zij met elkaar in gesprek gegaan over de toekomst van ons eten. Hoe kunnen we samen werken aan gezond en duurzaam voedsel?

Frank ging langs bij akkerbouwer Bennie en schreef:
Bennie ziet graag een betere, eerlijkere prijs voor zijn producten en minder macht voor de grote spelers zoals Albert Heijn. De overheid zou hier een grotere rol in moeten spelen, vindt hij. Producenten en consumenten hebben samen veel invloed op de verduurzaming van ons voedsel, met de overheid als toezichthouder. ‘Veel hangt af van de stedeling, of en hoe deze het boerenbestaan begrijpt’, zegt Bennie.

De bijeenkomsten krijgen een vervolg in het najaar van 2018. Van de persoonlijke gesprekken hebben we een verhalenbundel gemaakt. Ook het interview met akkerbouwer Bennie vind je daarin op pagina 7 van het e-book terug.
 


EU logo.jpg
Dit is een publicatie in het kader van het Citizens CAP Project dat wordt gefinancierd met steun van de Europese Commissie. De verantwoordelijkheid voor deze publicatie ligt uitsluitend bij de auteur; de Commissie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...