KLM duikt weg voor klimaatvragen over vals klimaatplan

Gaat KLM zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden? Dat was de vraag waarmee meer dan 100 veranderaars naar Parijs trokken voor de aandeelhoudersvergadering van Air France KLM. De KLM-bestuurders weigerden een helder antwoord te geven.

Dit was extra pijnlijk op de dag van het schokkende rapport The evaluation of KLM’s climate plan. KLM veroorzaakt bewust meer CO2-uitstoot met omvliegers. Hierdoor gaat KLM in 2030 6% meer CO2 uitstoten, in plaats van 48% minder. En die 48% is hard nodig, want ook KLM moet zich houden aan het Klimaatakkoord van Parijs.

Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong, wees in haar vraag op de klimaatschade van omvliegen: “KLM kiest voor winst boven mensen en de planeet. De klimaatcrisis is nu!” Het teleurstellende antwoord van KLM-CEO Marjan Rintel was: ‘We zetten kleine en grote stapjes’.

1b.png

Woordvoerder Wouter Kolk: “Het viel op dat KLM nog steeds sprak over CO2-reductie, terwijl uit het nieuwe rapport blijkt dat KLM tot 2030 juist 25% meer gaat vliegen en daardoor niet minder, maar méér CO2 gaat uitstoten.

Ook al hebben aandeelhouders bij wet het recht om vragen te stellen, Air France KLM liet slechts 1 activistische aandeelhouder van Milieudefensie aan het woord. Zo slaagde KLM erin om weg te duiken voor lastige vragen.

2.png

Door het uitblijven van een concreet antwoord op Milieudefensie's vraag, maakt KLM zich juridisch kwetsbaar.
Oussoren: "Wij zijn strijdbaarder dan ooit om grote vervuilers aan te pakken".

En het blijft niet bij woorden. Als het niet anders kan, stappen we naar de rechter. Zo maakten we begin dit jaar bekend dat we ING voor de rechter gaan brengen. Al meer dan 18.000 mede-eisers doen mee. Doe jij ook mee?

Foto bovenaan: groepsfoto van activistische aandeelhouders die met Milieudefensie naar Parijs trokken om aanwezig te zijn bij de aandeelhoudersvergadering van Air France KLM. ©Wouter van Leeuwen.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...