KLM (v)liegt en bedriegt

Midden in de klimaatcrisis gaat KLM méér CO2 uitstoten in plaats van minder. Dat is de schokkende conclusie van het rapport van de Breda University of Applied Sciences, geschreven door luchtvaartexpert Paul Peeters.

De klimaatambities van KLM zijn niet alleen veel te slap om aan het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen, ze blijken ook nog eens onhaalbaar.

Niet 12% minder, maar 6% méér uitstoot in 2030

Uit het rapport blijkt dat KLM iedereen voor de gek houdt. De KLM-ambitie om de uitstoot daadwerkelijk te verminderen is slechts 12% (in 2030).  En die 12% blijkt  niet eens haalbaar te zijn. Doordat KLM ook nog een kwart méér wil gaan vliegen, concluderen de onderzoekers dat KLM in 2030 juist 6% méér gaat uitstoten.

> Benieuwd naar de belangrijkste feiten? Lees de factsheet.

Het vonnis in de Klimaatzaak tegen Shell bewijst het. De laatste inzichten van klimaatwetenschappers van het IPCC zeggen het: grote vervuilende bedrijven moeten al hun CO2-uitstoot met minimaal 48% in 2030 verminderen om te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs.

KLM is wereldkampioen omvliegen

Het verdienmodel van KLM is gericht op het lokken van passagiers uit het buitenland om via Schiphol om te vliegen. Dat omvliegen zorgt voor enorme schade aan het klimaat, geluidsoverlast en gezondheidsrisico’s voor omwonenden. 

  • Volgens het onderzoek van de Breda University bestaat het klantenbestand voor zo’n 60% uit omvliegers. De gemiddelde omvlieger veroorzaakt twee keer zoveel CO2-uitstoot.  Een klimaatgevaarlijk verdienmodel dus.
  • Uit het onderzoek blijkt dat als KLM deze ruim 400.000 omvliegers per maand direct zou laten vliegen, de luchtvaartmaatschappij maar liefst 30% minder CO2 kan gaan uitstoten.

Aandeelhoudersvergadering KLM - Air France in Parijs

Op 4 juni gaan we met  treincoupés vol activistische aandeelhouders naar de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van KLM-Air France die op 5 juni is. We eisen dat het bedrijf zijn verantwoordelijk neemt. Dat betekent stoppen met (v)liegen en bedriegen en plannen maken die realistisch zijn én in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. À bientôt KLM!

 

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...