Vandaag verschijnt Shell's jaarverslag over duurzaamheid. De plannen van Shell voor de komende jaren beloven weinig goeds voor de toekomst van onze planeet.
Om de wereldwijde klimaatdoelen te halen, is het belangrijk dat de productie van olie, gas en kolen zo snel mogelijk daalt. Shell belooft ook een kleine daling van de olie productie. Maar daar staat tegenover dat Shell veel meer gas wil produceren. Shell zegt het klimaatakkoord van Parijs serieus te nemen. Maar als dat echt zo was, zou het bedrijf vanaf nu flink minder naar olie en gas boren.
Shell kiest voor een hele andere aanpak. Het bedrijf gaat niet minder uitstoten, maar lijkt vooral van plan zijn CO2-uitstoot te compenseren. Bijvoorbeeld door bossen aan te planten en te vertrouwen op technologie om CO2 af te vangen en onder de grond op te slaan. De zogeheten CCS-installaties.
Vooral de schaal waarop Shell dit wil gaan doen is ongeloofwaardig. Shell wil een bos aanplanten dat zo groot is als Brazilië. De vraag is niet alleen waar Shell deze bomen wil planten, maar ook of het wel genoeg is. Wetenschappers denken dat dit bos misschien wel 2 of 3 keer zo groot zou moeten zijn.
En in 2035 genoeg broeikasgassen af te kunnen vangen, zou er elke 2 weken een nieuwe CCS-installatie bijgebouwd moeten worden. Shell heeft op dit moment maar 1 CCS-installatie die het doet, dus het is onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken.
Shell belooft de komende jaren 2 tot 3 miljard dollar te besteden aan hernieuwbare energie. Dat is zo’n 12% van de begroting. Ruim 80% van Shell's uitgaven gaat nog steeds naar fossiele energie. En hoe serieus moeten we die belofte nemen? In het verleden kondigde Shell vaker aan dat het grote bedragen zou uitgeven aan duurzame energie. Maar die doelen heeft Shell nog nooit gehaald.
Wij eisen in onze Klimaatzaak tegen Shell een absolute CO2-reductie van 45% in 2030 (t.o.v. 2019). Met de aankondiging van vandaag en eerder, op 11 februari, bereikt Shell dat nog lang niet.
Om de klimaatdoelen te halen is een absolute reductie zo snel mogelijk nodig. Geen van de nieuwe aankondigingen wijzen daar op dit moment op. De miljardeninvesteringen in olie en gas staan zelfs lijnrecht tegenover onze eis. Op 26 mei doet de rechter uitspraak in onze rechtszaak. Steun onze rechtszaak met een gift op klimaatzaakshell.nl
Wil je meer lezen over Shell's plannen en hoe die het klimaatakkoord van Parijs ondergraven? Lees dan: Pompen, en planten, Parijs uit zicht.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?