Klimaatbeleid Shell staat haaks op Parijsdoelen

Shell zegt overal het klimaatakkoord van Parijs "te omarmen". De werkelijkheid ziet er heel anders uit. Shell gaat de komende jaren zelfs volgens een van de scenario's 31% méér CO2 uitstoten. Dat blijkt uit ons rapport dat vandaag, op de dag van de aandeelhoudersvergadering van Shell, verschijnt.

Lees hier het rapport

Shell kan zijn klimaatambitie op verschillende manieren halen. Dit rapport heeft deze verschillende scenario's doorgerekend. De conclusie van het rapport is dat Shell's klimaatambitie geen enkele garantie biedt op vermindering van Shell's absolute CO2-uitstoot.

Shell kan zijn klimaatambities halen zonder ook maar een druppel minder olie op te pompen

Shell beloofde in 2017 zijn koolstofvoetafdruk in de toekomst te gaan halveren. Maar wat die helft dan precies is, daar heeft Shell hele creatieve oplossingen voor. Shell heeft bijvoorbeeld interesse in een overname van Eneco. Eneco is een relatief groen bedrijf. Wellicht wil Shell Eneco kopen, omdat Eneco veel groene kennis in huis heeft en daarvan wil profiteren. Maar er is ook een andere reden. Als Eneco van Shell wordt, dan daalt de koolstofvoetafdruk van Shell, zonder een druppel minder naar olie en gas te boren. Als je de klimaatambities van Shell goed leest, zie je dat het altijd gaat over relatieve CO2-vermindering en dat het nooit over absolute cijfers gaat.

De loze klimaatbeloftes van Shell

Op het gebied van marketing doet Shell overigens wel heel veel aan groen. Shell was vorige maand veelvuldig in het nieuws. Klanten krijgen  aan de pomp de keuze om wat extra’s te betalen. Dit geld gebruikt Shell voor de aanplant van bomen. Want die spelen een cruciale rol in het verminderen van CO2 in de atmosfeer. Shell had ook kunnen zeggen: ‘we gaan minder fossiele brandstoffen oppompen, zodat er minder CO2 in de lucht komt’. Maar het bedrijf  doet alleen iets aan het effect en niets aan de oorzaak. Ook hier verkleint de koolstofvoetafdruk voor Shell, zonder daar een druppel minder olie of gas uit de grond te halen. 

Screenshot from 2019-05-20 15-43-54.png

Shell blijft investeren in olie en gas
Om te voorkomen dat de aarde meer dan 1,5°C opwarmt, moeten we volgens het laatste IPCC rapport naar netto nul CO2 uitstoot in 2050.  Met de huidige olie- en gasvoorraden is het al niet mogelijk om dit doel te realiseren. Terwijl Shell dus eigenlijk zou moeten beginnen met het afbouwen van zijn huidige reserves steekt het nog meer geld in het vinden van nieuwe olie-en gasvelden. Volgens Shell's eigen begroting wil het tussen 2020 en 2029 hier $149 miljard voor uittrekken.

 ‘Ja’ zeggen en ‘nee’ doen

Freek Bersch, campagneleider van Milieudefensie: “Je kunt je afvragen of Shell aandeelhouders, overheden en consumenten niet misleidt door enerzijds te stellen dat het de klimaatdoelen ondersteunt en anderzijds alle ruimte te nemen om méér CO2 te gaan uitstoten. Dat staat haaks op elkaar.” Milieudefensie vindt dat energiebedrijven zoals Shell zo snel mogelijk moeten stoppen met olie, gas en kolen. Bersch: “Als de wetenschap één ding het afgelopen jaar duidelijk heeft gemaakt is het dat het beperken van de wereldwijde opwarming tot 1,5°C van levensbelang is - voor iedereen. Dan helpt het niet als een belangrijke speler als Shell gewoon doorgaat om dat doel tegen te werken en ondertussen doet alsof het goed bezig is.”

Steun onze rechtszaak tegen Shell

Een jaar geleden startten wij een rechtszaak tegen Shell. Wij willen dat een rechter van Shell eist zijn bedrijfsplannen in lijn te brengen met het klimaatakkoord. Wil je ons daarbij helpen? Steun onze rechtszaak dan met een gift.

 

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...