Kan Shell zijn CO2-uitstoot compenseren met een mega-bos?

Shell wil in 2050 helemaal niets meer uitstoten (netto 0). Dat juichen wij toe. Maar dat wil Shell vooral bereiken door bomen te planten. Volgens wetenschappers heeft Shell dan een bos nodig dat 3x zo groot is als Brazilië. Kan dat wel?

Waar moet dat bos komen?

Shell wil in 2035 120 megaton CO2 compenseren met het aanplanten van bos. De klanten betalen aan de pomp voor deze bomen. Shell zelf betaalt bijna niets. Het bedrijf denkt zelf dat hiervoor een stuk land nodig is zo groot als Brazilië.

Wetenschappers denken dat Shell veel te optimistisch is. Zij verwachten dat er een bos nodig is dat 2 tot 3 keer zo groot is als Brazilië om de uitstoot van Shell te compenseren. De grote vraag is waar al die bomen moeten komen. Gemeenschappen in het zuiden van de wereld hebben nu al te maken met landroof en mensenrechtenschendingen. Veel organisaties zijn bang dat juist zij de dupe zullen worden van dit soort plannen.

bomen.jpeg

Alle oliemaatschappijen willen bomen planten

Het klimaatbureau van de VN (IPPC) heeft berekend dat er wereldwijd maximaal 500 tot 3600 megaton CO2 kan worden gecompenseerd met bomen. Dat zou dus kunnen betekenen dat Shell met zijn 120 megaton al een kwart van het wereldbudget claimt. Andere olie- en gasbedrijven zoals BP willen ook volop compenseren met bomen. Dat zou betekenen dat er enorme hoeveelheden bos nodig zijn, waar geen plek voor is.

Broeikasgassen opslaan onder de grond

Maar het gaat niet alleen om het planten van heel veel bomen. Shell wil ook CO2 gaan afvangen uit de lucht en ondergronds opslaan. Dit doen ze met zogeheten Carbon Capture and Storage (CCS) installaties. In 2035 wil Shell zo 25 miljoen ton CO2 afvangen en opslaan.

Shell heeft nu 1 CCS-installatie die 1 miljoen ton per jaar uit de lucht haalt. En er zijn er nog 2 in ontwikkeling. Shell heeft de komende jaren nog zo’n 20 CCS-installaties extra nodig om aan die 25 miljoen ton te komen. Het duurde 5 jaar om de eerste installatie te realiseren.

Wie voor de installaties gaat betalen is onduidelijk. De eerste installatie kostte ongeveer 1,3 miljard dollar. Het grootste deel daarvan werd betaald door de Canadese overheid. Als er nog 20 bij komen, zou dat kunnen betekenen dat belastingbetalers wereldwijd zo'n 16 miljard dollar moeten betalen.

ccs.jpg

Shell stoot 10 keer meer uit dan het wil compenseren

Shell wil in 2035 25 miljoen ton CO2 afvangen en in 2050 120 miljoen ton compenseren met bos. Dat is bij lange na niet genoeg. Neem de zogenaamde Scope 3 uitstoot van Shell. Dat  is de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van de producten van Shell, zoals benzine voor je auto. Dat was in 2020 alleen al 1305 miljoen ton CO2. Dus Shell stoot ruim 10 keer meer uit dan het van plan is te compenseren.

Shell bedelt bij overheden om geld

Shell wil heel veel bomen planten, maar daar liever niet voor betalen. Shell trekt elk jaar 100 miljoen dollar uit voor bomen. Dat is veel te weinig. De rest moet betaald worden door de klant aan de pomp.

Op dit moment zijn er ondanks de vele overheidssubsidies, maar 51 CCS-installaties op de hele wereld. Veel daarvan zijn erg klein. Dat komt omdat CCS enorm duur is, terwijl hernieuwbare energie steeds goedkoper wordt.

Shell heeft maar 70 miljoen euro voor CCS op de begroting staan. Dat is nog niet eens genoeg voor 1 installatie. Laat staan 20. Daarom bedelt Shell bij overheden om miljarden aan subsidies, die het vaak nog krijgt ook. Voor het nieuwste CCS-project in Rotterdam krijgt Shell waarschijnlijk 2 miljard euro.

7fc2cdf2-00d3-44b4-b7de-9d1f4f78a211.jpeg

Geen CO2 compenseren maar minder olie en gas

Het is een illusie te denken dat we de opwarming van de aarde kunnen afremmen met alleen bossen en CCS-installaties. Bedrijven als Shell moeten de overstap maken naar duurzame energie. En geen geld meer stoppen in het zoeken naar nog meer olie en gas. Omdat Shell dit niet uit zichzelf doet, zijn wij een rechtszaak gestart. Wil je ons helpen deze zaak te winnen? Steun ons dan met een gift.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...