english

Kan kernenergie helpen tegen klimaatverandering? 6 bezwaren

Klimaatverandering vraagt om actie. Duurzame energie is een van de antwoorden. Soms wordt ook kernenergie als oplossing genoemd. Maar is kernenergie wel zo'n goed idee?

In vergelijking met andere alternatieven heeft kernenergie voor ons te veel nadelen. Wij hebben 6 bezwaren voor je op een rij gezet.

1. Kerncentrales kosten extreem veel geld

Het bouwen van kerncentrales kost geld. Extreem veel geld. Voor de Hinkley kerncentrale in Engeland betaalt de belastingbetaler bijvoorbeeld ruim 20 miljard pond. En die kosten zouden kunnen oplopen tot 50 miljard pond. Dat is meer dan we in heel Nederland de komende 10 jaar aan klimaatbeleid uitgeven.

2. De bouw van een kerncentrale duurt te lang

De bouw van een centrale duurt minimaal 10 jaar. Een kerncentrale is dus in 2030 misschien net klaar. Die tijd hebben we niet, want in 2030 moet de uitstoot al gehalveerd zijn. Dat is nodig om de opwarming onder de 2 graden te houden. Daarom kunnen we ons geld beter inzetten op zon, wind en isolatie. Een windpark is vele malen sneller gerealiseerd en dat kan al bijna zonder subsidie.

Donald_Pols (1).jpg

3. Kernenergie gaat ten koste van oplossingen voor jou

Kerncentrales zijn verschrikkelijk ingewikkeld en duur. Daarom kunnen alleen hele grote energiebedrijven ze bouwen. Maar die doen dat alleen als de overheid er veel belastinggeld bijlegt. Ons geld. Dat geld kun je maar 1 keer uitgeven. Wij geven ons geld liever uit aan energiezuinige huizen en zonnepanelen voor iedereen, en betaalbaar ov. Wij noemen dat eerlijk omschakelen.
> Lees meer over eerlijk omschakelen

4. Kernenergie is gevaarlijk

Moderne kerncentrales zijn minder gevaarlijk dan oude. Maar geen enkele kerncentrale is 100% veilig. En als er iets mis gaat, zijn de gevolgen enorm. Dat zagen we bij Tsjernobyl en meer recent bij Fukushima. Een groot gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl is voor eeuwen besmet en onbruikbaar. Stel je voor dat zoiets in het kleine en dichtbevolkte Nederland zou gebeuren. Die kans is misschien klein, maar toch.

5. Kernafval blijft duizenden jaren gevaarlijk

Kerncentrales leveren maar weinig kernafval op. Maar dat afval moet tot wel 240.000 jaar van de buitenwereld afgesloten bewaard worden. Dus als bijvoorbeeld de Neanderthalers kerncentrales hadden gehad, zaten wij nu nog met hun afval opgescheept. Dat afval moet al die tijd veilig opgeslagen blijven. En bewaakt. Er is wereldwijd nog geen plek gevonden waar dat veilig kan.

6. Kernenergie draagt bij aan de opwarming van de aarde

Kernenergie is niet klimaatneutraal. Kerncentrales draaien op uranium. Daar komt geen CO2 bij vrij. Maar bij de winning en bewerking van uranium wel. Dat geldt ook voor de bouw van de kerncentrale, het transport van uranium, de afbraak van de centrale, enzovoort. Bij al deze werkzaamheden zijn machines nodig die benzine of diesel gebruiken. Dat geldt natuurlijk ook voor windmolens. Maar als je windenergie en kernenergie met elkaar vergelijkt, komt er bij windenergie per kilowattuur veel minder CO2 vrij dan bij kernenergie.

En kijk ook nog even het fantastische filmpje dat Wise maakte naar aanleiding van het pleidooi van Arjen Lubach voor kernenergie.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Wil je meer weten?

Loading...