english

Nederland is klein, maar is onze bijdrage aan klimaatverandering ook zo klein?

'Nederland is klein. Het heeft toch niet zoveel zin als wij vooroplopen bij de aanpak van de klimaatcrisis? Je kunt beter beginnen bij China, India en de VS.' Dat hoor je vaak zeggen en het klinkt ook best aannemelijk. Maar zit het ook echt zo?

Klein op de kaart - groot op de wereldmarkt

Op de kaart is Nederland maar een klein vlekje. Maar dat zegt lang niet alles. Kijken we naar de wereldhandel, dan is Nederland juist een hele grote speler. Je zou het misschien niet zeggen, maar:

  • Nederland heeft de grootste kolenhaven van Europa;
  • Nederland heeft de grootste benzinehaven ter wereld (nee, niet Rotterdam maar Amsterdam);
  • Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU;
  • Het grootste (private) oliebedrijf ter wereld komt uit Nederland (Shell); 
  • Schiphol is 1 van de grootste vliegvelden van Europa;
  • Nederland is de grootste palmolie-importeur en -exporteur van de EU; 
  • En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

Al die activiteiten betekenen, dat Nederland flink bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarom kunnen we niet blijven doen alsof we Calimero zijn. 'Zij zijn groot en ik is klein,' past ons niet. Als 1 van de rijkste landen ter wereld en grote speler op de wereldmarkt heeft Nederland ook zelf een verantwoordelijkheid voor de toekomst.

calimero_effect.jpg

Is dit het land waarin we willen leven?

Het is een ongemakkelijke waarheid, maar die moeten we toch onder ogen zien. Onze grote bedrijven, havens, vliegvelden en banken dragen volop bij aan klimaatverandering, ontbossing en mensenrechtenschendingen. Nederland is een belastingparadijs voor de grootste en meest vervuilende multinationals ter wereld. Is dit het land waarin we willen leven?

Het besef dat er iets moet veranderen is er wel. Vooral bij de mensen zelf. Maar de politiek aarzelt en de grote bedrijven treuzelen. Daarom zit Nederland in Europa helemaal in de achterhoede bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Maar wij kunnen daar samen verandering in brengen.

Samen krijgen we het voor elkaar

De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Volgens het KNMI hebben we nog een jaar of 10 jaar om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Geen reden om te wanhopen, want we weten precies wat er moet gebeuren. Maar vanzelf gaat het niet.

Toch kunnen we de overheid en de grote bedrijven samen wel in beweging krijgen. Zo dwongen we  Shell, samen met 1.700 mede-eisers, via de rechter om sneller te vergroenen. Andere grote vervuilers zullen nu snel volgen, omdat overal op de wereld net zulke klimaatzaken worden aangespannen.

Dat levert ons heel veel op. Een groene economie, en een gezonder en eerlijker land met volop nieuwe banen bijvoorbeeld.

Klimaatplicht is de oplossing

Het is het hoog tijd voor een oplossing voor alle vervuilende bedrijven: leg ze een klimaatplicht op. Houd ze verantwoordelijk voor de klimaat- en milieuschade die ze hier en in het buitenland veroorzaken. Zodat ze actief bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis. Steun onze oproep aan de politiek!

Hartstikke leuk dat je geïnteresseerd bent. Wij vinden het belangrijk dat informatie zo betrouwbaar mogelijk is. Mocht je naar aanleiding van onze informatie nog vragen hebben, dan kan je altijd terecht bij onze Servicelijn: service@milieudefensie.nl of bel 020 6262 620 (ma-do 9.30-16.30).

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...