'Nederland is klein. Het heeft toch niet zoveel zin als wij vooroplopen bij de aanpak van de klimaatcrisis? Je kunt beter beginnen bij China, India en de VS.' Dat hoor je vaak zeggen en het klinkt ook best aannemelijk. Maar zit het ook echt zo?
Op de kaart is Nederland maar een klein vlekje. Maar dat zegt lang niet alles. Kijken we naar de wereldhandel, dan is Nederland juist een hele grote speler. Je zou het misschien niet zeggen, maar:
Al die activiteiten betekenen, dat Nederland flink bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Daarom kunnen we niet blijven doen alsof we Calimero zijn. 'Zij zijn groot en ik is klein,' past ons niet. Als 1 van de rijkste landen ter wereld en grote speler op de wereldmarkt heeft Nederland ook zelf een verantwoordelijkheid voor de toekomst.
Het is een ongemakkelijke waarheid, maar die moeten we toch onder ogen zien. Onze grote bedrijven, havens, vliegvelden en banken dragen volop bij aan klimaatverandering, ontbossing en mensenrechtenschendingen. Nederland is een belastingparadijs voor de grootste en meest vervuilende multinationals ter wereld. Is dit het land waarin we willen leven?
Het besef dat er iets moet veranderen is er wel. Vooral bij de mensen zelf. Maar de politiek aarzelt en de grote bedrijven treuzelen. Daarom zit Nederland in Europa helemaal in de achterhoede bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Maar wij kunnen daar samen verandering in brengen.
De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Volgens het KNMI hebben we nog een jaar of 10 jaar om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Geen reden om te wanhopen, want we weten precies wat er moet gebeuren. Maar vanzelf gaat het niet.
Toch kunnen we de overheid en de grote bedrijven samen wel in beweging krijgen. Zo dwongen we Shell, samen met 1.700 mede-eisers, via de rechter om sneller te vergroenen. Andere grote vervuilers zullen nu snel volgen, omdat overal op de wereld net zulke klimaatzaken worden aangespannen.
Dat levert ons heel veel op. Een groene economie, en een gezonder en eerlijker land met volop nieuwe banen bijvoorbeeld.
Het is het hoog tijd voor een oplossing voor alle vervuilende bedrijven: leg ze een klimaatplicht op. Houd ze verantwoordelijk voor de klimaat- en milieuschade die ze hier en in het buitenland veroorzaken. Zodat ze actief bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis. Steun onze oproep aan de politiek!
Hartstikke leuk dat je geïnteresseerd bent. Wij vinden het belangrijk dat informatie zo betrouwbaar mogelijk is. Mocht je naar aanleiding van onze informatie nog vragen hebben, dan kan je altijd terecht bij onze Servicelijn: service@milieudefensie.nl of bel 020 6262 620 (ma-do 9.30-16.30).
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?