In gesprek over het klimaat: ga jij de uitdaging aan?

De huizen langs om over het klimaat te praten? Onze vrijwilligers zeggen dat het hartstikke leuk is en dagen je uit! Laat je overtuigen en trek ook aan de bel voor het klimaat.

 

Ja, ik ga mee

Mensen praten graag over het klimaat

"Toen ik voor het eerst langs de deuren ging vond ik dat best spannend. De eerste man die opendeed nam de tijd. 'Wat ontzettend goed dat jullie dit doen!' zei hij aan het eind, uit de grond van zijn hart. Dat was zeker een opsteker!"

Van deur tot deur gaan doen we vaak liever niet, omdat we denken dat we andere mensen dan lastig vallen. Maar, wat blijkt: mensen zijn enthousiast en willen juist graag in gesprek. Ook over het klimaat. Veel Nederlanders maken zich zorgen over het klimaat en over het klimaatbeleid. Niemand luistert daar nu naar. Uit de gesprekken die we tot nu toe hebben gevoerd blijkt dat mensen graag hun zorgen delen en hun mening geven over oplossingen.

Je hoeft geen klimaatexpert te zijn

"Ik maakte me er een beetje zorgen over of ik wel genoeg weet van het onderwerp. Gelukkig blijkt dat niet nodig. Ik heb heel inspirerende gesprekken met mensen die weinig weten en ook met mensen die heel veel weten. En daar leer ik weer een heleboel van."

Je hoeft echt niet alles te weten over klimaatverandering om als vrijwilliger mee te gaan. De gesprekken zijn vaak helemaal niet ingewikkeld of moeilijk. Je gaat vooral vragen stellen en luisteren. Mensen vinden het met name fijn dat ze hun zorgen kunnen uiten. Het hoeft niet een diepgaand gesprek te zijn. Mocht je toch een keer een moeilijke vraag krijgen. Wees dan gerustgesteld met het feit dat mensen het ook niet erg vinden als je het antwoord niet weet. Je kunt hen daarvoor rustig doorverwijzen naar Milieudefensie.

Mensen zijn heel vriendelijk

"Ik was een beetje bang voor de reactie van mensen. Maar de meeste mensen zijn echt heel aardig als je bij hen aanbelt."

Sommigen vinden het spannend om de deuren langs te gaan omdat ze bang zijn onaardige of zelfs boze schreeuwende mensen tegen te komen. Niets is minder waar. De meeste mensen zijn heel vriendelijk als je bij hen aanbelt. Mocht je toch iemand tegenover je hebben die vervelend doet. Dan bedank je hen voor hun tijd en ga je door naar het volgende huis.

Je hoeft het niet alleen te doen

"Ik ben niet zo’n prater. Al helemaal niet met mensen die ik niet goed ken. Toch wilde ik wel graag meedoen. Ik was dus heel blij toen ik hoorde dat je het samen kan doen."

Wil je wel graag meedoen, maar vind je het moeilijk om gesprekken te voeren met vreemden. Geen zorgen. Je hoeft het niet alleen te doen. Het is de bedoeling dat je in teams van 2 langs de deuren gaat. De 1 voert het gesprek, de ander luistert en voert de antwoorden in in onze speciale app. Dus je hoeft echt geen makkelijke prater te zijn om mee te gaan met de huis-aan-huis-gesprekken.

Waarom van deur tot deur gesprekken voeren zo goed werkt
In een wereld vol sociale media en tv reclames lijkt een gesprek voeren een druppel op de gloeiende plaat. Niet waar. Een ‘ouderwets’ 1 op 1 gesprek werkt toch nog altijd het beste. Door met elkaar te praten laat je een meer blijvende indruk achter. Enerzijds doordat mensen onder de indruk zijn van de gedrevenheid die je toont als je aan de deur komt. Anderzijds doordat zijzelf ruimte hebben om hun mening te geven en met jou van gedachten te wisselen.


Ga jij de uitdaging aan?

Ja, ik ga mee

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...