english

Hoge Raad gaat oordelen over rol Shell in olieramp Nigeria

Amsterdam, 3 mei 2021 - De Hoge Raad moet zich gaan buigen over de zaak van Milieudefensie en vier Nigerianen tegen Shell. De oliegigant is in cassatie gegaan tegen de maatregelen die het moet nemen om olielekkages eerder te kunnen stoppen.

Shell tekent geen bezwaar aan tegen de bevoegdheid van de Nederlandse rechter om over olielekkages in Nigeria te oordelen, noch tegen de verplichting om Nigerianen te compenseren voor de schade. Donald Pols, directeur van Milieudefensie: “Het is geweldig nieuws dat Shell zich op deze punten gewonnen geeft. Maar het enige onderdeel dat de situatie in Nigeria op lange termijn kan verbeteren, namelijk het installeren van lekdetectiesystemen in pijpleidingen, wil Shell van tafel krijgen.”

 

Milieudefensie: Hoge Raad kan positie slachtoffers versterken

 

Anticiperend op de cassatie van Shell hebben ook Milieudefensie en de Nigeriaanse mede-eisers een vraag aan de Hoge Raad voorgelegd. Volgens de aanklagers heeft naast het Nigeriaanse dochterbedrijf, ook het hoofdkantoor van Shell schuld aan het ontstaan van de olielekkages.

 

Channa Samkalden, advocaat van Milieudefensie: “Volgens het gerechtshof is het hoofdkantoor van Shell medeverantwoordelijk voor het installeren van lekdetectiesystemen, maar is alleen dochterbedrijf Shell Nigeria aansprakelijk voor de schade; Milieudefensie vindt dat ook het hoofdkantoor nalatig is geweest bij het ontstaan van lekkages.”

Als de Hoge Raad dit oordeel overneemt, dan is het hoofdkantoor van Shell medeverantwoordelijk voor het compenseren van schade. Slachtoffers kunnen dan gemakkelijker compensatie in Nederland afdwingen.

 

 

Shell eind januari veroordeeld voor olielekkages Nigeria

 

Op 29 januari is Shell in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van compensatie aan drie van de vier Nigerianen die samen met Milieudefensie de zaak hebben aangespannen. Daarnaast oordeelde het Hof dat naast Shell Nigeria ook Royal Dutch Shell zijn zorgplicht had geschonden, door geen lekdetectiesysteem aan te brengen in de pijpleiding. Met zo’n systeem had Shell de lekkage eerder kunnen stoppen en de schade flink kunnen beperken.

 

De uitspraak van het gerechtshof in januari kreeg internationaal veel aandacht - nooit eerder werd een Nederlandse multinational veroordeeld voor milieuschade in het buitenland. De uitspraak kan wereldwijd mensen inspireren om bedrijven aan te klagen die hun leefomgeving hebben vervuild.

 

Lees meer over Shell in Nigeria

Volg campaigner Freek Bersch op twitter

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...