english

Het klimaat gaat ons allemaal aan

De zeespiegel stijgt nog sneller dan onderzoekers dachten, omdat het ijs in Antarctica steeds harder smelt. Dit blijkt uit een langdurig onderzoek door 84 vooraanstaande wetenschappers. Iedere seconde smelt er een hoeveelheid ijs die bijna drie olympische zwembaden vol water oplevert.

Ruimtevaartorganisaties NASA en ESA steunen het internationale onderzoek. ''Volgens het onderzoek zorgt het ijsverlies op Antarctica ervoor dat de zeespiegel tegenwoordig sneller stijgt dan op enig ander moment in de afgelopen 25 jaar'', waarschuwt NASA.

Foto: Kathryn Hansen

Volgens een van de onderzoeksleiders, hoogleraar Michiel van den Broeke, is het van groot belang om het ijsverlies beter te begrijpen, zodat de toekomst beter kan worden voorspeld. Lees het hele artikel op nos.nl

“Antarctica bevat genoeg ijs om een zeespiegelstijging van 58 meter te veroorzaken.”

Gevolgen van klimaatverandering

Met dit onderzoek worden de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker. Het uitstoten van broeikasgassen, zoals CO2, leidt tot de opwarming van de aarde. 90 procent van deze warmte wordt opgenomen door de oceaan. Antarctica is hier vooral gevoelig voor. Warmer water doet de honderden meters dikke ijsplaten van onderaf smelten.

Op een zeker moment wordt er een kantelpunt bereikt; dan kunnen we het smelten niet meer stoppen. Het Klimaatakkoord van Parijs wil de opwarming van de aarde beperken tot maximaal 2° graden Celsius. Het is niet duidelijk of dit voor Antarctica genoeg is.

Nederlands Klimaatakkoord

Het klimaatakkoord van Parijs is een afspraak tussen bijna alle landen van de wereld om klimaatverandering te stoppen. Ook Nederland heeft het akkoord ondertekend. Daarom werkt de regering nu met allerlei partijen aan een Nederlands Klimaatakkoord. Milieudefensie wil dat het een eerlijk akkoord wordt.

Het Nederlands Klimaatakkoord heeft gevolgen voor jouw dagelijks leven. De beslissingen die nu genomen worden, hebben gevolgen voor hoe jij je straks verplaatst, voor wat je op tafel zet en hoe je je huis verwarmt en verlicht. Niet alleen in de toekomst, maar nú.

Het klimaat gaat ons allemaal aan. Het gaat over de wereld waarin onze kinderen en kleinkinderen opgroeien. Laten we ervoor zorgen dat ze over 50 jaar niet onder water moeten vergaderen... Daarom is een eerlijk Klimaatakkoord zo belangrijk. Samen krijgen we het voor elkaar. Doe je mee?

Foto header: Mohamed Seeneen

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...