Verreweg de meeste Nederlanders vinden dat activisten een bedrijf of de directeur van een bedrijf mogen aanklagen. Goede redenen zijn: klimaatvervuiling, slecht werkgeverschap of het overtreden van de wet. Dat blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van I&O Research.
Van de ondervraagden vindt 88% het (onder voorwaarden) acceptabel dat activisten een bedrijf aanklagen. 83% vindt dat activisten ook de directeur zelf mogen aanklagen.
Deze opiniepeiling is gehouden aan de vooravond van een stormachtig aandeelhoudersseizoen. Vrijwilligers van Milieudefensie gaan juridisch onderzoek doen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van 20 bedrijven. Deze bedrijven zijn (met nog 9 andere bedrijven) doorgelicht in de KlimaatCrisis-Index. Daaruit bleek dat geen van deze bedrijven een goed klimaatplan heeft.
Geef ze de laatste waarschuwing: teken de oproep!
Wat verder opvalt, is dat het draagvlak voor klimaatactivisten het afgelopen half jaar flink is gegroeid. Het aandeel Nederlanders dat stelt dat activisten doorgaans op hun steun kunnen rekenen, is sinds de zomer van 2022 gestegen van 14 tot 22%.
> Lees het hele onderzoek van I&O Research
Het is erop of eronder voor het klimaat. Maar grote vervuilers doen nog lang niet genoeg om klimaatverandering te stoppen. Daarom zoeken wij ze op tijdens hun aandeelhoudersvergaderingen, dit voorjaar. Want hoe zien hun plannen eruit? Kiezen ze voor échte duurzaamheid? Stuur de CEO’s de Laatste Aanmoediging.
Foto bovenin: een lachende Donald Pols, directeur van Milieudefensie, staat de pers te woord na de gewonnen Klimaatzaak tegen Shell.
Dit voorjaar is het erop of eronder. Grote bedrijven spelen een beslissende rol in de klimaatcrisis. Tijdens hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering stemmen zij over hun toekomst. En die van ons klimaat. Stuur de laatste aanmoediging en overtuig CEO's om het juiste te doen.