Goed nieuws: klimaatzaak tegen Shell al in december in behandeling

Vers van de pers: onze rechtszaak tegen Shell komt al in december voor de rechter. Sneller dan we dachten. De rechtbank neemt met 4 hoorzittingsdagen uitvoerig de tijd. Dat is goed nieuws voor het klimaat, vooral nu de politiek klimaatmaatregelen uitstelt.

Omdat de politiek vanwege corona kiest voor uitstel, wordt onze rechtszaak nog belangrijker. Om te winnen hebben we jouw hulp nodig.

Ja, ik help mee

Shell moet zich ook aan Klimaatakkoord houden

Bosbranden in Australië. Sprinkhanenplagen in Afrika. 7 zachte winters op rij. Hitterecords die jaar op jaar verbroken worden. Klimaatverandering is volgens ons en velen met ons het grootste probleem waar de wereld een oplossing voor moet vinden. En wel nú.

Eén van de oplossingen is: zoveel mogelijk olie en gas in de grond laten zitten. Daarom begonnen wij op 4 april 2018 een rechtszaak tegen Shell. Wij vragen de rechter om Shell te dwingen zijn plannen in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Wij waren bang dat dit proces jaren zou gaan duren. Maar  de rechter besloot anders en daar zijn we erg blij mee.

RS56322_MD-MD-KLIMAATZAAK 026-lpr(1).JPG

Uitspraak begin 2021

Een rechtszaak duurt vaak lang. Normaal gesproken reageren partijen eerst alleen schriftelijk op elkaar. En pas na meerdere van die rondes komt er een hoorzitting waarbij de partijen echt voor de rechter staan. Maar het proces neemt nu een totaal andere wending. De rechter heeft besloten dat er al in december van dit jaar een proces met 4 zittingsdagen komt. De uitspraak volgt dan begin 2021.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat van een bedrijf wordt geëist dat het zijn bedrijfsplannen in lijn brengt met het klimaatakkoord. We zijn dan ook heel blij dat de rechter deze zaak snel in behandeling neemt. En dat wij tijdens de hoorzittingen ruim de tijd krijgen om echt goed uit te leggen waarom we de klimaatzaak zijn begonnen

Hoe ziet dit jaar eruit?

  • Op 1 september en 30 oktober leveren Shell en Milieudefensie hun inhoudelijke stukken aan.
  • In het najaar maakt de rechter duidelijk op welke vragen de partijen in moeten gaan tijdens de hoorzittingen.
  • Op 1, 3, 15 en 17 december zijn de 4 hoorzittingsdagen. Wij hopen dat onze mede-eisers in de zaal aanwezig mogen zijn.
  • Een paar maanden na de hoorzittingen volgt meestal de uitspraak.

Help ons alles op tijd af te krijgen

Wij dachten dat we een paar jaar de tijd hadden voor onze voorbereidingen. Dat werk moet nu in de komende 8 maanden gedaan worden. Dat betekent dat onze advocaat Roger Cox en zijn team zich volledig op deze zaak gaan storten. Wij gaan extra mensen aannemen met inhoudelijke expertise om de zaak voor te bereiden. Ook huren we onderzoekers en wetenschappers in die voor ons rapporten schrijven en ons adviseren.

Om dit allemaal in zeer korte tijd voor elkaar te krijgen, hebben we ten minste € 300.000 nodig. Wil je helpen en kun je iets missen? Steun de rechtszaak dan met een donatie. Werk mee aan deze unieke rechtszaak en stop de klimaatvervuiling door Shell!

Ja, ik help mee

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...