In 2021 kwamen mijn vriendin en ik op het idee om onze eigen groente te verbouwen. Zo begon ons buurttuinavontuur. Ik deel graag mijn ervaringen over compost maken; van bokashi tot vermicompost. Dit zijn 5 eenvoudige tips om zelf aan de slag te gaan.
Ga je voor een hippe compostbak, een doe-het-zelf composthoop of een ingenieus systeem dat je zelf hebt bedacht? Maak een weloverwogen keuze voor je compostplek en -systeem. Mijn vriendin en ik hebben een zelfgemaakt compostsysteem met 2 delen. De linkerbak gebruiken we om verder te vullen met organisch materiaal en de rechterbak geven we tijd om te composteren.
Waarom composteren?
Waarom zou je zelf aan de slag gaan met compost maken? Nou, het is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, het is ook nog eens hartstikke leuk! Je vermindert afval, verbetert je bodem, bespaart kosten en creëert een feestje voor de biodiversiteit in je tuin. Stap in de wereld van compost en laat je tuin bloeien met natuurlijke kracht.
Ik vergelijk composteren wel eens met het bereiden van een heerlijke lasagne. Het groene deel, boordevol smaakvolle groenten, saus en kaas staat voor snel composterend materiaal. Bijvoorbeeld plantenresten en keukenafval. Het bruine deel, met stevige lasagnebladen en rijke bechamelsaus staat voor langzaam composterend materiaal. Denk aan houtsnippers of droge bladeren.
Net zoals in de keuken is het belangrijk om een goede balans te vinden. Voeg groen en bruin materiaal in laagjes toe en creëer een smakelijke composthoop die in balans is. Snel en langzaam composterend materiaal zorgen samen voor een gezonde afbraak en uiteindelijk rijke compost.
Het is tijd om je composthoop in beweging te krijgen! En nee, ik bedoel niet dat je een compostfeest moet organiseren, ook al klinkt dat best leuk. Omzetten en beluchten is de sleutel tot succes. Meng je halfverteerde composthoop goed door elkaar (ik gebruik een riek) en zorg voor voldoende lucht. Dit is de enige keer dat je kan zeggen dat je aan het 'compost-turnen' bent 😉. Dus, geef je compost een beetje aandacht en je wordt beloond met rijke, donkere compost.
Wormen zijn mijn beste composteermaatjes. Deze fantastische beestjes zijn vooral geweldig bij vermicomposteren. Ze zetten keukenresten om in waardevolle compost. Perfect te gebruiken als boost voor je kamerplanten. Let wel op: deze glibberige bodembewoners hebben een selectief dieet: geef ze alleen groenten- en fruitresten, maar vermijd citrus, ui, knoflook en chilipeper.
Heeft je compost een fijne, kruimelige en donkere structuur? Dan hebben je wormpjes hun werk gedaan. Strooi de vermicompost als een 'topdressing' over je potgrond voor extra verrijking.
Bonustip: koffiedrinker? Bewaar je koffieprut, je wormen vinden dit heerlijk!
Sommige mensen weten dat ik ook heel erg hou van fermenteren, Dus toen ik erachter kwam dat ik met Bokashi ook kan composteren werd ik wild enthousiast. Bokashi is een Japanse methode om te composteren door te fermenteren.
Je maakt gebruik van effectieve micro-organismen die letterlijk al je organisch materiaal kunnen omzetten in compost. Zelfs gekookt voedsel, zuivel, vlees, olieresten en verwelkte bloemen kun je composteren met Bokashi. Superhandig dus als je wil besparen op restafval. Het enige wat je nodig hebt, is een Bokashi-emmer en een dosis micro-organismen.
Je kan Bokashi-starter zelf maken. Of koop Bokashi zemelen die zijn geïmpregneerd met een speciale mix van micro-organismen. Het werkt heel simpel: gooi je keukenafval in de emmer, strooi een handje vol Bokashi-starter over het keukenafval. Doe de emmer weer dicht en wacht 2 weken.
Sinds ik ben begonnen met composteren, is afval scheiden superleuk geworden! Ik word altijd zo blij als ik mijn wormen voer. En het omscheppen van de composthoop is echt een goede workout. Als composteren nieuw voor je is, begin dan klein met een wormenbak in je tuin of op je balkon. Het is echt tof om te doen. Happy composting!
Foto bovenaan: compostsysteem in Amsterdam Buitenveldert met 2 delen. Op het linkerdeel staat een bordje met "Hier GFT ingooien". Op het rechterdeel staat "Bezig met composteren".
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?