Dit is waarom ING op onze lijst van grote vervuilers staat

Wist je dat ING meer dan driekwart van al zijn energie-investeringen in fossiele energie steekt? In de afgelopen jaren gingen miljarden euro’s naar kolen, olie en gas. Ook draagt ING bij aan ontbossing. In dit artikel kom je erachter hoe vervuilend ING is.

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilende bedrijven onderzoeken. Wat blijkt? De klimaatplannen zijn onvoldoende. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan.

Hoe groot is ING?

ING is, met meer dan 8 miljoen klanten in Nederland, met afstand de grootste Nederlandse bank. ING levert veel verschillende financiële diensten, zoals bankieren, het beleggen van geld en het beheren van pensioengeld.

Ook in het buitenland is ING erg actief. Wereldwijd heeft ING meer dan 235 kantoren. In 2017 had de bank meer dan 51.000 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam, met een imposant gebouw.

ING kondigde op 23 maart aan per direct te stoppen met het financieren van de zoektocht naar en ontginning van nieuwe olie- en aardgasvelden. Een mooie stap, maar het is niet genoeg om in lijn te komen met het Klimaatakkoord van Parijs.

ING stoot meer CO2 uit dan miljoenen Nederlanders

Door de enorme grootte en de verschillende werkzaamheden is de CO2-uitstoot van ING erg hoog. De bank schat zelf in dat de totale CO2-uitstoot meer dan 42 megaton is. Doordat dit een inschatting van de bank zelf is, kan het echte getal nog stukken hoger liggen. Dit aantal staat gelijk aan de totale jaarlijkse uitstoot van meer dan 4,2 miljoen Nederlanders.

ING investeert in schadelijke sectoren

Die CO2-uitstoot wordt veroorzaakt doordat de bank enorme bedragen stopt in schadelijke sectoren. Met meer dan 9 miljard euro was ING in de periode 2018-2020 de grootste aanbieder van leningen voor de energiesector. Meer dan 6 miljard euro daarvan werd gestoken in fossiele brandstoffen.

Omgerekend is dit meer dan 75% van het totale bedrag dat de bank in energie stopt. Ook investeert ING miljoenen in goederen als soja, wat grote ontbossing tot gevolg heeft. Al deze investeringen dragen dus direct bij aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering overal ter wereld.

Spaarders van ING dragen bij aan deze mega uitstoot

Ben jij klant van ING? Dan is het goed om te weten dat jouw spaargeld door ING wordt gestoken in fossiele brandstoffen en andere schadelijke sectoren. Zo draag jij zonder het te weten bij aan gevaarlijke klimaatverandering. Met ernstige gevolgen, zoals overstromingen en hittegolven. Dat moet en kan anders.

Doet ING wel genoeg aan duurzaamheid?

ING zegt zich te willen inzetten om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Eerder had ING nog een maximale opwarming van 2 graden als doel. De plannen zijn dus al verbeterd, wat hoopvol is. Toch is niet duidelijk hoe de bank aan de cijfers van hun eigen CO2-uitstoot komt en hoe het de doelen wil gaan halen.

Want ondertussen steekt ING nog altijd veel geld in:

  • Fossiele brandstoffen: olie, kolen en gas;
  • Sojateelt en vleessector (hiervoor worden grote stukken regenwoud gekapt, wat vaak gepaard gaat met mensenrechtenschendingen);
  • Palmolie en de pulp- & papierindustrie (grote impact op ontbossing en biodiversiteit, mensenrechtenschendingen);
  • De wapenindustrie;
  • Sectoren en projecten waarin kinderarbeid voorkomt.

Kortom: De meeste investeringen van ING zijn niet ethisch of duurzaam. Sterker nog, ze zijn slecht voor het klimaat en schenden mensenrechten.

ING en greenwashing-schandalen

ING is meerdere keren in het nieuws gekomen vanwege ‘greenwashing’. Dit betekent dat een bedrijf zich duurzamer voordoet dan het eigenlijk is. Zo heeft ING in 2018 een grote actie opgezet om duurzaam te beleggen. Uit ons onderzoek bleek dat dit helemaal geen duurzame beleggingen waren. Kortom: mooie groene praatjes, maar geen groene daden.

Welke banken in Nederland zijn wél duurzaam bezig? 

Gelukkig zijn er in Nederland ook banken die meer doen dan de ING Bank om de klimaatcrisis tegen te gaan. Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere De Volksbank en Triodos Bank. Deze banken kunnen aantonen dat al hun investeringen in de energiesector duurzaam zijn. Zo kan het dus ook! Lees hier hoe je in 4 stappen over kan stappen naar een duurzame bank.

Samen pakken we grote vervuilers aan

We lieten het klimaatplan van ING onderzoeken. Wat blijkt? Het klimaatplan is onvoldoende. ING gaat door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen pakken we grote vervuilers aan. Help je mee? Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...