4 dingen die we moeten doen om klimaatverandering te stoppen

Wetenschappers luiden de noodklok. Alweer. De politiek komt wel in beweging en duurzame energie neemt toe, maar wat gaat het langzaam. En intussen gaat de jaarlijkse CO2-uitstoot van de wereld en van Nederland nog steeds niet omlaag. Maar als we weten dat het steeds moeilijker wordt om klimaatverandering tot enigszins veilige mate te beperken, waarom maken we dan niet *echt* haast met omschakelen.

Als we echt haast zouden maken, dan...

  1. ...kunnen we afspreken dat Schiphol vanaf nu elk jaar fors moet krimpen in het aantal vluchten.
    Minder vliegvakanties en in plaats daarvan maakt de overheid treinreizen en andere duurzame vakanties goedkoper. Fors minder overstapverbindingen. Als andere luchthavens die hubfunctie overnemen, dan moet dat maar, maar wij geven in elk geval het goede voorbeeld. En een verbod op luchttransport van goederen of voedingswaren waar we zonder kunnen, zoals asperges uit Peru, of die ook prima per schip kunnen, zoals smartphones of kleding. Misschien moeten we dan wat langer wachten op de nieuwste gadgets of laatste mode, maar dat overleven we vast wel.
  2. ...kunnen we binnen de kortste keren misschien wel 80% minder rundvlees produceren
    Ook helpen we onze boeren helpen met een financieel haalbare omschakeling. De productie van rundvlees veroorzaakt heel veel broeikasgassen, door onder andere ontbossing, veevoerproductie, transport en de methaanuitstoot door het herkauwen van de koe. Een vleeskoe wordt geslacht rond zijn 2e verjaardag. We stoppen met het fokken van zoveel runderen, de vrijgekomen weides en akkers voor veevoer gaan we deels gebruiken voor het verbouwen van plantaardige eiwitbronnen (vooral peulvruchten) en de rest herbebossen we zodat de bomen extra CO2 uit de lucht opslaan, met als bonus dat we heel veel nieuwe natuurgebieden krijgen en hout voor klimaatneutraal bouwen.
  3. ...dan kunnen we per direct de verkoop van de meest energieverslindende producten verbieden
    Zoals plasma-tv's, waterbedden en terrasverwarmers. Ook kunnen we de verkoop van allerlei wegwerpproducten aan banden te leggen en de prijs verhogen van spullen en kleren die van zo'n slechte kwaliteit zijn dat ze een paar keer gebruiken al versleten of stuk zijn. Dan gaan mensen weer spullen komen die langer meegaan.
  4. ...dan kunnen we de uitstoot van auto's decimeren
    Door bijvoorbeeld 1 dag in de week telewerken verplicht stellen voor iedereen met een kantoorbaan, de maximumsnelheid te verlagen naar 100 en carpoolen, ov-reizen en fietsen royaal te belonen. Werkgevers kunnen hun steentje bij te dragen door toe te staan dat werknemers buiten de spits reizen als er meer ruimte is in de trein, door (elektrische) leasefietsen beschikbaar te stellen in plaats van auto's en digitaal vergaderen mogelijk te maken.

Een ramp voor de economie? Dat hoeft niet

En als we dat allemaal doen, gaat die jaarlijkse CO2-uitstoot eindelijk naar beneden en hoeven we niet meer te zoeken naar nog meer kolen, olie en gas. In de tussentijd werken we natuurlijk aan verduurzaming voor de lange termijn, zoals meer duurzame energie, meer recycling, hogere beprijzing van vervuilers en ecologische voedselproductie. Een ramp voor de economie? Dat hoeft helemaal niet. Want het is ook alle hens aan dek om een duurzame economie op te bouwen! We steunen boeren in de overgang naar duurzame landbouw en veehouderij, er komen talloze banen voor de productie en aanleg van zonnepanelen, windmolens en warmtepompen en de verduurzaming van 8 miljoen gebouwen, er zijn heel veel mensen nodig om van al ons afval weer grondstoffen en nieuwe producten te maken en nog veel meer. Bovendien is uit de hand lopende klimaatverandering pas echt een ramp voor de economie.

Autoloze zondag

Misschien denk je, hier is nooit draagvlak voor. Maar kijk nog eens terug naar de oliecrisis van 1973. Toenmalig premier Joop den Uyl sprak het land toe aan het begin van het winterseizoen en deed een appèl op iedereen om mee te helpen en olie te besparen. We kregen autoloze zondagen, benzine ging op de bon en de Westerse oliemaatschappijen waaronder Shell verdeelden de schaarse olie eerlijk over de getroffen landen. Bijna het hele land stond er achter en met vereende kracht werd de crisis overwonnen.  politieke leiders echt leiderschap tonen, dan kunnen we veel meer doen. En het zou onze economie uiteindelijk sterker maken en beter voorbereid op een toekomst zónder olie, gas en kolen.

 

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...