Wetenschappers luiden de noodklok. Alweer. De politiek komt wel in beweging en duurzame energie neemt toe, maar wat gaat het langzaam. En intussen gaat de jaarlijkse CO2-uitstoot van de wereld en van Nederland nog steeds niet omlaag. Maar als we weten dat het steeds moeilijker wordt om klimaatverandering tot enigszins veilige mate te beperken, waarom maken we dan niet *echt* haast met omschakelen.
En als we dat allemaal doen, gaat die jaarlijkse CO2-uitstoot eindelijk naar beneden en hoeven we niet meer te zoeken naar nog meer kolen, olie en gas. In de tussentijd werken we natuurlijk aan verduurzaming voor de lange termijn, zoals meer duurzame energie, meer recycling, hogere beprijzing van vervuilers en ecologische voedselproductie. Een ramp voor de economie? Dat hoeft helemaal niet. Want het is ook alle hens aan dek om een duurzame economie op te bouwen! We steunen boeren in de overgang naar duurzame landbouw en veehouderij, er komen talloze banen voor de productie en aanleg van zonnepanelen, windmolens en warmtepompen en de verduurzaming van 8 miljoen gebouwen, er zijn heel veel mensen nodig om van al ons afval weer grondstoffen en nieuwe producten te maken en nog veel meer. Bovendien is uit de hand lopende klimaatverandering pas echt een ramp voor de economie.
Misschien denk je, hier is nooit draagvlak voor. Maar kijk nog eens terug naar de oliecrisis van 1973. Toenmalig premier Joop den Uyl sprak het land toe aan het begin van het winterseizoen en deed een appèl op iedereen om mee te helpen en olie te besparen. We kregen autoloze zondagen, benzine ging op de bon en de Westerse oliemaatschappijen waaronder Shell verdeelden de schaarse olie eerlijk over de getroffen landen. Bijna het hele land stond er achter en met vereende kracht werd de crisis overwonnen. politieke leiders echt leiderschap tonen, dan kunnen we veel meer doen. En het zou onze economie uiteindelijk sterker maken en beter voorbereid op een toekomst zónder olie, gas en kolen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?