Deze 3 dingen had Ben van Beurden beter kunnen doen als CEO van Shell

Ben van Beurden is gestopt als CEO van Shell. Wij blikken terug op zijn tijd als directeur van het bedrijf en maken de balans op… welke dingen had hij beter kunnen doen?

Een slepende rechtszaak over olielekkages in Nigeria, wereldwijde klimaatrampen en een gemiddelde globale temperatuur die gestaag doorstijgt. Dit is de nalatenschap van Ben van Beurden, die 9 jaar leiding gaf aan het vervuilende oliebedrijf Shell. Wat had Ben van Beurden beter kunnen doen als CEO van Shell?

1. Niet in hoger beroep gaan

In mei 2021 won Milieudefensie de Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell in 2030 45% minder CO2 moet uitstoten ten opzichte van 2019. En dat het bedrijf daar bovendien direct mee moet beginnen.

Maar in plaats van het vonnis uit te voeren, besloot Shell, met Ben van Beurden aan de leiding, om in hoger beroep te gaan.  Maar de klimaatcrisis wacht niet. Door voort te zetten op de oude weg dreigt het bedrijf mensenlevens wereldwijd in gevaar te brengen. 

2. Stoppen met greenwashing

Shell heeft groene praatjes. Maar daar prikken we natuurlijk zo doorheen. Want hoewel Shell zegt een voorloper te willen zijn in de energietransitie, investeert het bedrijf slechts 12% in duurzame energie zoals zonne- en windenergie.

Als Ben van Beurden duurzaamheid echt zo belangrijk vindt als hij zegt in de reclames, dan had hij gekozen om te stoppen met investeren in nieuwe olie- en gasprojecten. Dan was hij de uitdaging aangegaan om daadwerkelijk minder CO2 uit te stoten in plaats van in te zetten op schijnoplossingen. En dan had hij misschien een toekomstbestendig bedrijf achtergelaten.

3. Niet zoeken naar nieuwe olie en gas

Ben van Beurden had zijn opvolger een bedrijf kunnen achterlaten dat klimaatwetenschap respecteert. In plaats daarvan maakt Shell plannen om nieuwe olie en gas te winnen op meer dan 700 plekken wereldwijd. Van Argentinië tot Australië en van Zuid Afrika tot onze mooie Waddenzee.

Het lijkt er dus op dat Shell niet van plan is om het vonnis van de rechter uit te voeren en zijn CO2 uitstoot naar beneden te brengen.

Beeld bovenin: een silhouet in maatpak staat op de boeg van een zinkend schip.

Word supporter van onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Laat zien dat je achter onze nieuwe rechtszaak staat en word supporter.

Loading...