Deze 10 grote bedrijven krijgen elk jaar miljarden euro's voor vervuiling

Elk jaar krijgen 10 grote vervuilende bedrijven miljarden aan fossiele subsidies van de Nederlandse overheid. En dat terwijl ze gevaarlijke klimaatverandering veroorzaken. Een nieuw onderzoek in opdracht van Milieudefensie brengt de cijfers in kaart.

Wat zijn fossiele subsidies precies?
Nederland maakt de productie en het gebruik van vervuilende brandstoffen op verschillende manieren aantrekkelijker of goedkoper. Dit noemen we fossiele subsidies. Het gaat vaak om belastingvoordelen, vrijstellingen of leningen en investeringen. De Rijksoverheid, decentrale overheden en staatsbedrijven geven die voordelen.

Onderzoeksbureau Profundo berekende hoeveel fossiele subsidies 10 grote vervuilende bedrijven krijgen. En de onderzochte bedrijven blijken samen elk jaar 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies te krijgen. Het gaat om Shell Nederland, Dow Benelux, Yara Sluiskil, ExxonMobil Benelux, BP Nederland, DSM Nederland, LyondellBasell, RWE Benelux, Tata Steel en Uniper Benelux.

>Lees hier het rapport van Profundo

Topje van de ijsberg
De 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies is nog maar het topje van de ijsberg. In totaal geeft de Nederlandse overheid elk jaar namelijk 39,7 tot 46,6 miljard euro uit aan fossiele subsidies. En dat terwijl landen in het klimaatakkoord van Parijs afspraken hebben gemaakt om hun fossiele subsidies af te bouwen. Nederland beloofde in 2016 om per 2025 de fossiele subsidies gestopt te hebben. Maar ons land ligt nog niet op koers om die belofte waar te maken. Wel beloofde het kabinet om dit jaar eindelijk met afbouwscenario’s te komen.

Deze 10 grote vervuilers staan allemaal in onze Klimaatcrisis-Index. Ze veroorzaken gevaarlijke klimaatverandering. En hun klimaatplannen zijn onvoldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Van de 10 bedrijven heeft Shell Nederland de meeste fossiele subsidies gehad (minimaal 2,1 miljard euro per jaar). Daarna volgen Dow Benelux (1,6 miljard), Yara Sluiskil (1,2 miljard) en ExxonMobil Benelux (1,1 miljard). Al deze uitstoot-reuzen maakten in de afgelopen jaren miljarden euro’s winst. De meeste van hen hadden voordeel van de energiecrisis.

02417-visual-subsidies-part2-1920.png

25 regelingen voor 10 bedrijven

De 10 grote vervuilers profiteren in totaal van 25 fossiele subsidie-regelingen. En over het algemeen geldt dat bedrijven meer voordelen krijgen als ze meer energie verbruiken. Zo krijgt mestverwerker Yara Sluiskil ruim 1 miljard euro korting per jaar op zijn gasverbruik. Ondertussen kunnen veel Nederlanders het amper betalen om hun huis te verwarmen.

De inventarisatie van Profundo laat zien hoe oneerlijk fossiele subsidies zijn. De vervuilers worden beloond, terwijl ze geen goede klimaatplannen hebben. Ze verduurzamen te weinig en strijken tóch miljarden euro’s aan belastinggeld op. Dat noemen wij onrechtvaardig.

Fossiele cadeautjes

Woensdag 6 december is de eerste dag van de nieuwe Tweede Kamer. Het is belangrijk dat de politiek daadkracht laat zien door de fossiele subsidies voor grote vervuilers af te bouwen. En ze niet nóg meer extra klimaatgeld te geven. Wij zeggen: geen klimaatplan? Geen cent!

Een enorme bak fossiele subsidies gaat naar 10 grote vervuilers. En diezelfde grote vervuilers staan tijdens de kabinetsformatie weer vooraan bij het verdelen van de miljarden. Dat mogen we niet laten gebeuren. De politiek heeft jarenlang alles gedaan om grote vervuilers financiële voordelen te geven. Het is nu aan een nieuwe generatie Kamerleden om rechtvaardig beleid te voeren. En dus om snel een einde te maken aan de fossiele cadeautjes voor fossiele grootverbruikers.”
Donald Pols, directeur van Milieudefensie

Eis klimaatrechtvaardigheid

Terwijl natuurrampen de wereld teisteren, gaan bedrijven als Shell, Dow en Tata Steel gewoon door met vervuilen. De overheid blijft deze vervuiling ook nog subsidiëren. En jij betaalt de rekening. Vind jij dat dit anders moet? Eis klimaatrechtvaardigheid!

Foto bovenin: Origamivlinders van eurobiljetten op een achtergrond van fabriekspijpen met grote rookwolken.  

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...