Creatief rekenen met Shell: zo lijk je veel groener dan je bent

Voor de niet-wiskundigen onder ons (zoals ikzelf) lijkt Shell goed op weg om te vergroenen. Maar Shell gebruikt een trucje. Je cijfers zo presenteren dat het lijkt alsof je enorm groen bent. In werkelijkheid zit Shell nog tot zijn nek in olie en gas. Dit is hoe Shell dat doet.

Benzine die zo door de yoghurt kan

Shell belooft (in zijn Sustainability Report) dat het zijn relatieve CO2-uitstoot in 2035 verminderd heeft met 45%, en in 2050 met 100%. Voor de leken onder ons klinkt dit waarschijnlijk fantastisch. Shell wordt groen. Er komt een einde aan de klimaatcrisis. En de benzine is zó groen, dat je het zowat door de yoghurt kan roeren. 

Je raadt het al: het zit anders. Shell hoeft namelijk geen druppel minder olie of gas op te pompen om deze doelen te halen. Dus daar schiet het klimaat niks mee op.

Blijven pompen en toch groenere cijfers - hoe doen ze dat?

Dit is de uitstoot van Shell:

 

S1.jpg

De eis van Milieudefensie

Wij eisen in onze rechtszaak dat de ABSOLUTE  uitstoot van Shell in 2030 met 45% verminderd is. Dat ziet er zo uit.

Let op, nu komt het. Shell zegt dat zijn uitstoot in 2035 45% minder is dan nu. Maar Shell heeft het over RELATIEVE uitstoot. En dat is iets anders. Want als Shell een groen energiebedrijf koopt of zelf meer hernieuwbare energie produceert... is Shell opeens voor 45% groen. Maar ondertussen klotst de olie nog net zo hard tegen de plinten.

Miljoenen bomen planten. Maar waar?

En dat is nog maar de helft van het verhaal. Want in 2050 wil Shell WEL NETTO 0 CO2 uitstoten. Niks dus, zou je denken. Dan helpen rekentrucjes niet meer. Maar ook daar heeft Shell iets op bedacht: onhaalbare doelen stellen. Netto 0, betekent namelijk niet dat Shell niks meer gaat uitstoten. Shell gaat zijn uitstoot namelijk compenseren, bijvoorbeeld door bomen te planten. En die mag jij betalen.

bomen.jpeg

Maar kan dat eigenlijk wel? Om voldoende CO2 te compenseren, zou Shell volgens wetenschappers een bos moeten aanleggen dat 3 keer zo groot is als Brazilië. Waar dat bos moet komen? Dat weet niemand.

Broeikasgassen onder de grond

En dan deze truc nog. Shell wil broeikasgassen afvangen en onder de grond opslaan. Dat doet het met CCS-installaties. Een beetje zoals ik vroeger mijn rommel onder het bed schoof als ik mijn kamer weer eens moest opruimen. De meeste mensen stoppen daar na verloop van tijd mee. Omdat je leert verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen rommel.

Shell heeft op dit moment 1 werkende CCS-installatie in Canada. Die kostte 1,3 miljard dollar. Grotendeels betaald door de Canadese overheid. Het bouwen van een CCS-installatie kost ongeveer 5 jaar en Shell heeft er wereldwijd ongeveer 20 nodig. Dat betekent dus dat belastingbetalers wereldwijd waarschijnlijk zo'n 16 miljard euro moeten ophoesten. En dat Shell in 2121 klaar is. Dat is... Even rekenen... 70 jaar te laat. Ik geef toe, dat van die 70 jaar is misschien een beetje creatief rekenwerk van mijn kant. Maar je snapt het punt.

Ook in dit laatste, volledig onhaalbare scenario komt Shell niet in de buurt van de klimaatdoelen van Parijs.

quest1.jpg

Steun onze rechtszaak tegen Shell

We blijven het zeggen. We kunnen de klimaatdoelen alleen halen als bedrijven als Shell ECHT mee gaan werken. En dat doet Shell niet. Daarom is onze rechtszaak tegen Shell ook zo ontzettend belangrijk.

Maar we kunnen dit niet alleen. We hebben donaties nodig om deze zaak te kunnen voeren. Daarom vragen we jouw hulp. Help ons met een gift. Samen stoppen we de groene rekentrucs van Shell. Maar nog belangrijker: klimaatverandering.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...