Bosbranden in de Amazone en Indonesië: 4 dingen die Milieudefensie doet om ze te stoppen

De tropische regenwouden in de Amazone en Indonesië staan elk jaar in brand. Deze bossen zijn enorm belangrijk. Voor het klimaat. Voor de biodiversiteit. En voor de inheemse bevolking. Dit is wat Milieudefensie doet om de bosbranden te stoppen.

1. We voeren campagne voor Europese regels tegen foute investeringen

Branden zijn gevolg van onze vraag naar soja en palmolie
Vanuit Europa is er veel vraag naar soja en palmolie. De soja gebruiken we om ons vee te voeren. Palmolie verdwijnt als brandstof in onze tank en zit in duizenden artikelen van stroopwafels tot shampoo. Om aan de groeiende vraag naar soja en palmolie te voldoen steken grote bedrijven duizenden hectares bos in brand.

Banken als ABN AMRO, ING en de Rabobank investeren al meer dan 20 jaar in palmoliebedrijven. Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing. We hebben meerdere campagnes gevoerd om de banken hiermee te laten stoppen. Nu richten we ons op de politiek. We vragen minister Hoekstra om te zorgen voor strenge Europese regels om te voorkomen dat banken foute investeringen doen, zoals in palmoliebedrijven.

Steun ons en word lid

2. We voeren een campagne tegen biobrandstoffen

Over biobrandstoffen
Biobrandstoffen zijn bedoeld om diesel en benzine te vervangen. Omdat ze beter voor het klimaat zouden zijn. Voor biobrandstoffen wordt voedsel gebruikt zoals palmolie, soja, koolzaad, maïs en suikerbiet. Maar biobrandstoffen uit voedsel blijken helemaal niet zo duurzaam te zijn. Ze zijn zelfs minder duurzaam dan de benzine of de diesel die ze moeten vervangen. Brandstof met palmolie is zelfs drie keer zo vervuilend als gewone diesel.

Vorig jaar boekten we een groot succes. De EU besloot dat palmolie geen groene brandstof is en niet meer meetelt als biobrandstof. Nu is het verplicht om 10% biobrandstof bij te mengen in diesel. Door het besluit was de verwachting dat Europa het gebruik van palmolie tussen 2023 en 2030 afbouwt tot nul.

Helaas zien we nu in Nederland toch een omgekeerde trend. In het recente klimaatakkoord kondigde het kabinet aan het aantal biobrandstoffen in Nederland te willen verdrievoudigen!

En ook blijkt in 2018 voor het eerst weer palm- en sojaolie te zijn gebruikt in diesel. Daarom gaan we  door met onze campagne: geen voedsel in onze tank! en vragen om investeringen in echte oplossingen.

3. We maken ons hard voor een internationaal mensenrechtenverdrag

Internationale bedrijven kunnen nu nog vaak ongestraft de wet overtreden. Zo zijn internationale palmolieconcerns betrokken bij bosbranden in Indonesië, die de leefomgeving van de lokale bevolking verwoesten. Om dit tegen te gaan is een VN-verdrag nodig met regels voor mensenrechten en bedrijven. Wij proberen de Nederlandse overheid zover te krijgen dat er zo'n VN-verdrag komt.

4. We steunen onze zusterorganisaties in hun strijd tegen ontbossing

Met kennis en financiële middelen ondersteunen we de campagnes van onze zusterorganisaties in het Zuiden, zoals Walhi in Indonesië. We leren lokale activisten bijvoorbeeld met een tool te werken waarmee ze ontbossing kunnen vastleggen en rapporteren. Hiervoor leveren we ook telefoons en technische apparatuur aan.

bosbrand.jpg

Steun ons in de strijd tegen bosbranden

Nederland wordt niet vanzelf duurzaam en eerlijk. Daar zijn mensen voor nodig die willen werken aan die verandering. Mensen zoals jij. Dankzij onze leden zijn we al bijna 50 jaar succesvol. En nu staan we samen voor de grootste uitdaging: klimaatverandering stoppen. Kom jij ons versterken?

Steun ons en word lid

Dit is waarom wij ontbossing tegen willen gaan
Duizenden bijzondere planten en dieren zijn in gevaar als gevolg van boskap en/ of bosbranden. Als we niets doen sterven veel soorten binnenkort uit, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Ook mensen komen in de problemen. Bewoners worden vaak van hun land beroofd. Zo hebben ze geen land meer om eten op te verbouwen en verliezen ze al hun inkomsten. Bovendien komt bij het verbranden van bomen veel CO2 in de lucht en laat de bodem CO2 los als er geen bomen op staan. En bos dat verdwenen is kan geen CO2 meer opnemen. En dat is slecht voor ons klimaat.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...