Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten verantwoordelijkheid nemen om de ernstige gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen

Je huis isoleren, vaker met het OV en minder vlees op het menu. Alle kleine beetjes helpen. Maar we kunnen klimaatrampen niet voorkomen als banken, pensioenfondsen en verzekeraars hun geld blijven stoppen in gevaarlijke klimaatverandering.

Bedrijven en instellingen moeten meedoen

In 2015 ondertekenden 196 landen het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee spraken ze af dat ze er alles aan zouden doen om de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging te beperken tot 1,5°C. Om dit doel te behalen zullen ook grote vervuilende bedrijven zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen zich moeten houden aan de afspraak.

Want waarom zouden burgers allemaal hun best moeten doen, als banken, pensioenfondsen en verzekeraars geld blijven stoppen in vervuilende bedrijven? Alleen als iedereen meedoet, dus ook bedrijven en instellingen met veel geld, kunnen we nog voorkomen dat de aarde te ver opwarmt en op den duur onbewoonbaar wordt.

Klimaatplannen van banken, pensioenfondsen en verzekeraars zijn onvoldoende

Wij vroegen Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars naar hun klimaatplannen, en lieten die doorrekenen. En wat blijkt? Zij stoppen nog steeds onvoorstelbaar veel geld in vervuilende bedrijven wereldwijd, en scoren daarmee een dikke onvoldoende voor hun klimaatplannen.

Tijd voor actie

De klimaatcrisis wacht niet. De stappen die banken, pensioenfondsen en verzekeraars al nemen zijn niet vergaand genoeg en gaan bovendien niet snel genoeg. Daarom klagen we een bank, een pensioenfonds of een verzekeraar aan in onze tweede Klimaatzaak.

Op 19 januari maken wij het doelwit van onze nieuwe Klimaatzaak bekend tijdens een persconferentie. Wil je deze tweede Klimaatzaak helpen? Steun dan onze Klimaatzaak met een donatie!

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...