Actie bij ING Brussel tegen nieuwe financiering controversieel palmoliebedrijf

Brussel – 23 oktober Tientallen betogers uit Nederland en België, waaronder actievoerders van Milieudefensie en gedupeerden uit Sierra Leone, hebben vanmiddag actie gevoerd bij het hoofdkantoor van ING België in Brussel. Zij roepen de bank op af te zien van een voorgenomen lening aan het Belgisch-Luxemburgse palmoliebedrijf SOCFIN. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor landroof, ontbossing, milieuverontreiniging en het schenden van mensenrechten.

Terwijl ING in Nederland beweert zich "verre te houden van ontbossing van het tropisch regenwoud" en in België een campagne lanceert over duurzaam beleggen (“Goed voor uw toekomst en die van mij”), roept een coalitie van NGO’s in België en Nederland de bank tot de orde. De financiering door ING van controversiële palmoliebedrijven zoals SOCFIN is absoluut niet duurzaam en druist in tegen het eigen duurzaamheidsbeleid van de bank.

“ING moet stoppen met mensen een rad voor de ogen te draaien,” zegt Daniëlle van Oijen van Milieudefensie namens de coalitie van NGO’s. “Op papier beweert ING zich te houden aan internationale standaarden en milieuafspraken. Maar in de praktijk gaat het alleen om commerciële belangen.''

Al meer dan twee jaar voeren de NGO’s overleg met ING over de financiering van het palmoliebedrijf SOCFIN, een bedrijf dat gespecialiseerd is in industriële palmolie- en rubberplantages. De wantoestanden op deze plantages op het gebied van mensenrechten en milieu zijn uitgebreid gedocumenteerd. In 2016 weigerde de Wereldbank een lening van 150 miljoen euro aan SOCFIN, omdat het bedrijf niet voldeed aan internationale standaarden. Ondanks dit alles maakte ING enkele maanden later bekend SOCFIN te willen begeleiden bij de uitgifte van een obligatielening van 80 miljoen euro. Daarbovenop staat ING op het punt een nieuwe lening van 15 miljoen euro aan SOCFIN te verstrekken. De NGO's eisen dat ING alle financiering van controversiële palmolie uitsluit en per direct de financiering en diensten aan SOCFIN stopzet.

Een vertegenwoordiger van MALOA, een organisatie in Sierra Leone die opkomt voor de rechten van lokale gemeenschappen getuigt: “SOCFIN heeft zich in 2011 18.000 hectare van ons land toegeëigend. Onze leiders hadden geen keus. Onze dorpen zijn nu omringd door oliepalmen en daardoor hebben we geen land meer om ons eigen voedsel te produceren. We hebben geen geld meer om onze kinderen naar school te sturen. Onze leiders worden gecriminaliseerd en veel jongeren zitten onterecht in de gevangenis omdat ze beschuldigd worden van het stelen van oliepalmvruchten.”

Milieudefensie publiceerde afgelopen zaterdag een nieuw rapport waaruit blijkt dat ING, Rabobank en ABN AMRO hun klanten aanraden te investeren in fondsen waar foute palmoliebedrijven in zitten. Daarmee dragen de banken bij aan de kap van het laatste regenwoud, en overtreden de banken hun eigen normen op het gebied van duurzaamheid.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...