english

8 tips voor een bijzondere vakantie in Nederland

Iedereen weet natuurlijk dat vliegen slecht is voor het milieu. Gelukkig zijn veel Europese bestemmingen ook goed bereikbaar met de trein, bus of auto. Maar voor een leuke vakantie hoef je Nederland eigenlijk niet eens uit. Ons eigen landje heeft namelijk ook genoeg moois te bieden! Een rondje door het Milieudefensie-kantoor leverde al snel wat bijzondere tips op. Laat je inspireren door deze 8 vakantietips voor topbestemmingen in eigen land.

Update: In verband met corona adviseren we om voorzichtig te zijn met reizen buiten Nederland en raden we het reizen met de trein af als dit niet noodzakelijk is. Bekijk de website van de Rijksoverheid voor actuele reisadviezen

1. Tot je oksels in het water: wadlopen in het Hoge Noorden

Benjamin: "Ik weet nog goed dat ik als 14-jarige enorm trots was op het feit dat ik met laag water vanaf de zandplaat Brakzand naar Schiermonnikoog was gelopen. Een tocht van 11 km, waar je ongeveer 3 uur over doet. Het was koud, mijn schoenen zaten vast in de modder en het water kwam soms tot aan mijn oksels. Maar ik heb het gered. Een echte overwinning die werd afgesloten met warme chocomel met slagroom en een stiekem slokje kruidenbitter."

toerist in eigen land: wadlopen in het Hoge Noorden

2. In het pikkedonker fietsen onder de grond: grot-biken in Valkenburg

Arjan: "Mountainbiken door de Limburgse grotten? Wie verzint zoiets? Vlakbij Maastricht kun je in het donker een tocht maken door het gangenstelsel van de mergelgrotten. Het is er aardedonker dus een helm met een lamp erop is geen overbodige luxe. Ik houd ervan om echt op avontuur te gaan met mijn gezin. Doordat het donker was, was het ook een beetje spannend, perfect voor adrenaline- junkies!"

Valkenburg

3. Slapen in een tipi op een onbewoond eiland: overnachten op De Kluut

Hilde: "Overnachten in een tipi op een onbewoond eiland? Midden in het Veluwemeer, vlakbij Harderwijk, ligt een klein eilandje: De Kluut. Op dit onbewoonde eiland kun je avontuurlijk kamperen in prachtige natuur met weids uitzicht over het water. Marshmallows roosteren boven een kampvuur of een nachtelijke duik, dat kan hier allemaal. Als je mijn kinderen vraagt wat hun favoriete vakantie was, dan staat de tipi met stip op 1."

Weer eens wat anders dan kamperen op een camping: overnachten in een tipi

4. Op onderwatersafari: parende inktvissen in de Westerschelde

Bart: "Als het water in de Westerschelde de juiste temperatuur heeft gaat de sepia, een inktvissensoort, paren en dat is fantastisch om te zien. De sepia's trekken elk jaar vanuit de Atlantische Oceaan en de Noordzee naar de Oosterschelde om zich daar voort te planten. Dus heb je een duikbrevet? Ga dan in plaats van naar een exotisch eiland gewoon naar Zeeland."

Vakantie aan de Nederlandse kust: duiken in Zeeland

5. Fietsen in eigen land: stap in de trein en pak een OV-fiets

Janneke: "Ik houd van fietsen, maar de omgeving van Amsterdam ken ik inmiddels op mijn duimpje. Daarom stap ik af en toe in de trein. Ik heb een OV-fietsabonnement en daarmee kun je voor € 3,85 bijna op elk station een fiets huren. Dus pak de trein naar Nijmegen en fiets langs de Waal of maak een tocht door de duinen van Castricum naar Haarlem. En het mooie is dat je de fiets niet hoeft terug te brengen naar de plek waar je 'm gehuurd hebt. Voor een extra toeslag mag je je fiets ook bij een ander station inleveren."

Corona update:  zolang corona voortduurt raden we af om met de trein te reizen. Hou de RIVM en NS sites in de gaten voor up to date adviezen.

Ov-fiets

6. Sterren kijken: Dark Sky wandeling op Terschelling

Carla: "Een paar jaar geleden maakte ik een Dark Sky wandeling op Terschelling en dat vond ik echt prachtig. Sinds 2015 is natuurgebied De Boschplaat op Terschelling een Dark Sky Park geworden. Deze parken liggen meestal in natuurgebieden waar de lucht nog schoon is, er stilte heerst en speciale dieren- en plantensoorten leven die gebaat zijn bij een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Ik was verbaasd hoe helder de sterren waren. Doordat er geen lichtvervuiling is lijkt het of de sterren heel dichtbij zijn."

Dark Sky wandeling terschelling, sterrenkijken Nederlandse kust

7. Romantisch Friesland: overnachten in een Friese boomhut

Lowie: voor een romantisch weekendje weg heb ik mijn vriendin meegenomen naar een boomhut in Friesland. Samen koken op minder dan een vierkante meter met prachtig uitzicht op de Friese weilanden. Als het donker is sterren kijken en nog even een fietstocht naar het dichtstbijzijnde dorp voor een biertje. Een goede relatietest!

Friese boomhut

8. Eten in de buitenlucht: dineren op Vuurtoreneiland

Marieke: "Dit restaurant zit altijd vol en dat ligt niet alleen aan het eten, maar ook aan de omgeving. Midden op een onbewoond eiland met een oud fort en de enige vuurtoren van Amsterdam, staat een glazen kas die omgebouwd is tot restaurant. Het is alleen te bereiken per schip. Het eten was heerlijk maar die ondergaande zon en het geluid van de vogels om ons heen waren onbetaalbaar."

ultiem vakantiegevoel in eigen land: dineren op vuurtoreneiland, markermeer (vlakbij Amsterdam)

Bereken de CO2-uitstoot van je vakantie

Ga je deze zomer toch op vakantie naar het verre buitenland? En ga je met het vliegtuig, auto of de trein? Met deze tool van Milieu Centraal bereken je de CO2-uitstoot van je vakantie en krijg je tips om de klimaatimpact van jouw vakantie te verkleinen.

Foto header: Defence Line Amsterdam (Creative Commons)

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Wil je meer weten?

Loading...