english

8 stukken plastic waar je vandaag nog mee kunt stoppen

De plastic soep lossen we alleen op als we het probleem bij de bron aanpakken. Als we geen plastic meer produceren, komt het ook niet in de zee. En grote vervuilende bedrijven spelen daarbij een belangrijke rol: verantwoordelijkheid nemen voor de vervuiling en meebetalen aan de rommel die ze achterlaten. Tegelijkertijd kun jij ook meehelpen. Door andere keuzes te maken. Hieronder vind je 8 tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt.

  1. Koop zeep in plaats van doucheschuim
  2. Koop een waterfilter voor op vakantie
  3. Stop met wegwerpscheermesjes
  4. Wees een afschuwelijke ouder en verbied je kind een rietje
  5. Stop met het gebruiken van scrubcrèmes
  6. Stap over op een bamboe tandenborstel
  7. Overtuig de schoolleiding pakjes drinken te verbannen
  8. Verbied je partner nog langer koffiecapsules te gebruiken

1. Koop zeep in plaats van doucheschuim, shampoo of conditioner

Heerlijk douchen met een flinke klodder douchegel. Maar die fles is na een maandje weer leeg en verdwijnt zo de prullenbak in. Koop in het vervolg alleen nog maar zeep, liefst onverpakt of anders alleen in papier. Tegenwoordig heb je ook winkels die shampoo en conditioner in zeepvorm verkopen. Probeer het eens!

stuk zeep

2. Koop een waterfilter voor op vakantie

Water uit de kraan op de Franse of Spaanse camping smaakt vaak naar chloor, maar is in veel gevallen niet slecht voor je gezondheid. Schaf een waterfilter aan. Op die manier heb je altijd en overal goed drinkwater. Scheelt niet alleen plastic, maar ook nog eens een smak geld.

waterfilter-min.jpg

3. Stop met wegwerpscheermesjes

Koop in plaats van wegwerpscheermesjes eentje die je leven lang meegaat. Of laat alles gewoon groeien. Als je maar lang genoeg wacht dan komt het hebben van lichaamshaar vanzelf weer in de mode!

scheermes-min.jpg

4. Wees een afschuwelijke ouder en verbied je kind een rietje

In de horeca krijgen kinderen vaak standaard een rietje in hun drankje. Word een heerlijke zeik-ouder die bij de bestelling van de appelsap direct zegt: “zonder rietje!" Daar tegenover staat dat je kind gewoon uit de fles mag drinken.

rietjes-min.jpg

5. Stop met het gebruiken van scrubcrèmes

Volgens dermatologen is scrubben een van de slechtste dingen die je kunt doen voor je huid. Maar scrubben is ook slecht voor het milieu omdat in de crèmes kleine stukjes plastic zitten. Wil je toch lekker scrubben, maak dan zelf een crème van amandelmeel of zout.

scrubcreme-min.jpg

6. Stap over op een bamboe tandenborstel

Is je plastic tandenborstel aan zijn eind? Koop er dan eentje van bamboe. Online verkrijgbaar, maar ook bij de natuurwinkel.

tandenborstel-min.jpg

7. Overtuig de schoolleiding pakjes drinken te verbannen

Op veel scholen mogen kinderen alleen nog maar water drinken. Dit omdat Nederland te dik wordt en veel kinderen te veel suiker binnen krijgen. Goed initiatief, maar een fijne bijkomstigheid is dat die berg aan afval op school volledig verdwijnt. Dus verbeter de wereld, begin bij een ander en maak je school pakjesvrij.

pakjedrinken-min.jpg

8. Verbied je partner nog langer koffiecapsules te gebruiken

Is jouw metgezel onaanspreekbaar als hij of zij ‘s ochtends niet op tijd een kopje koffie krijgt? En worden daar capsules voor gebruikt? Schaf een percolator aan, een Italiaans koffiepotje. Vertel erbij dat alle hipsters en veel Italianen ook op deze manier hun koffie drinken. Wellicht moet je er 's ochtends 5 minuten eerder uit om de koffie te zetten, maar die is dan wel lekker vers. En je bespaart bovendien flink wat afval en geld. Wil je partner echt niet van de capsules af? Tegenwoordig zijn er ook biologisch afbreekbare cups op de markt.

coffeecups-min.jpeg

Meer weten over de plastic soep

Plastic is een grote bron van vervuiling voor oceanen, dieren en via de voedselketen ook voor mensen. Maar liefst 80% van al het plastic afval in oceanen wordt geloosd door de industrie en door mensen op het land en belandt in zee via rivieren, kanalen en havens. Dit probleem moet opgelost worden. Milieudefensie voert hier zelf geen campagne tegen. We kunnen helaas niet alle onderwerpen aanpakken. Gelukkig zijn er diverse organisaties die de plastic soep bestrijden. Praktische informatie over de milieuaspecten van verpakkingen vind je op de site van Milieu Centraal. Plasticvrije oceanen en grachten, dat is het doel van Plastic Whale en de Plastic Soup Foundation.

Eerlijk omschakelen 

Nederland kent twee prachtige principes: de vervuiler betaalt, en de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Die principes zijn zo mooi, omdat ze eerlijk zijn. De werkelijkheid is minder mooi. 

Grote vervuilende en verspillende bedrijven betalen nu weinig om vervuiling te stoppen. Gewone Nederlanders draaien voor de kosten op. En mensen met lagere inkomens naar verhouding het meest. Ongezond en vaak plastic verpakt eten en drinken is goedkoop, biologisch eten is vaak nog duur. Dat vinden wij niet eerlijk. We kunnen zelf duurzame keuzes maken. Maar de overheid kan vervuiling en verspilling duurder maken en schoon en gezond juist goedkoper. Lees ons verhaal over eerlijk omschakelen en hoe we groene alternatieven bereikbaar willen maken voor iedereen.

Nog meer tips

Ben je op zoek naar nog meer tips om duurzamer te leven? Lees dan ook onze 6 tips om water te besparen.

Wil je meer weten?

Loading...