7 duurzame voornemens voor 2023

Nieuw jaar, nieuwe manieren om groener te leven! Met deze duurzame voornemens voor 2023 maak je écht impact.

1. Ga afval rapen tijdens het hardlopen

Misschien heb je er al eens van gehoord: plogging. Bij plogging ga je afval rapen tijdens het hardlopen. Het is overgewaaid uit Zweden, en daar komt de naam ook vandaan. Het woord voor oprapen is daar plocka upp. En plocka upp + jogging = plogging. Je slaat 2 vliegen in 1 klap: je helpt de natuur schoon te houden en je bent aan het bewegen in de buitenlucht.

Neem een afvalzak mee, misschien een paar tuinhandschoenen en ga op pad. Extra motiverend als je er een wedstrijd van maakt binnen je vriendengroep of familie: wie verzamelt het meeste afval?

2. Deel een (elektrische) auto

Kan je echt niet zonder auto, maar staat hij het grootste deel van de dag stil voor je woning? Zou je wel een elektrische auto willen maar houdt het prijskaartje je tegen? Dan is autodelen wat voor jou! Misschien wel met je zus, vriend, huisgenoot of je buurman.

Er zijn verschillende platforms waar je auto’s kan delen met mensen in de buurt. Bijvoorbeeld Snappcar waar je een auto huurt voor een lage prijs of je eigen auto kan verhuren. Zo draag je bij aan minder auto’s in je omgeving en bespaar je ook nog eens kosten.

3. Word lid van een herenboerderij

Eerlijk, duurzaam en traceerbaar voedsel produceren samen met 200 huishoudens. Dat gebeurt op een herenboerderij. De boer staat veel dichter bij de consument en de voedselketen wordt korter en daarmee duurzamer.

Om een boerderij op te zetten betaalt elk huishouden éénmalig een bedrag voor de locatie en een maandelijks bedrag voor het voedsel dat van het land komt. Door heel Nederland worden nieuwe herenboerderijen gebouwd. Jij kan je opgeven om hier aan mee te doen. Bekijk de video voor een uitgebreide uitleg. Doe ook mee aan een duurzaam voedselsysteem voor boer en consument!

4. Maak je buurt letterlijk en figuurlijk groen

Een moestuin, parkje of een groene speelweide voor de kinderen. Of zonnepanelen, groene daken en warmtepompen. Ga samen met buurtbewoners aan de slag om je omgeving letterlijk en figuurlijk groener te maken. Stop een briefje in de bus of stuur een appje in de buurtapp en pitch je idee.

Heb je inspiratie nodig of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan op Groen dichterbij voor letterlijk groene ideeën. Of kijk op de site Milieu Centraal voor ideeën over groene energie, isolatie en nog veel meer.

5. Download duurzame apps

Vinted, de Cyclus afvalapp of Happy Cow. Als je deze apps nog niet kent wordt het hoog tijd dat je een kijkje neemt in de playstore. Vinted is dé app om te gebruiken als je tweedehands kleding wil kopen of verkopen. Maak andere Vinted-gebruikers blij met kleren die jij niet meer draagt. Of ga zelf op zoek naar unieke pareltjes.

Denk jij ook wel eens als je op het punt staat iets weg te gooien: 'in welke afvalbak moet dit eigenlijk'? Met de Cylus afvalapp vul je in wat je weg wilt gooien en de app zegt welke bak je moet hebben. Ook handig: de app vertelt je wanneer welk afval opgehaald wordt.

Of wat dacht je van Happy Cow? Hiermee vind je de beste vegan restaurants, waar je ook bent! Ook vegetarische of glutenvrije opties bekijk je met de Happy Cow app.

6. Stap over naar een duurzame bank en zorgverzekering

Heb jij wel eens nagedacht over hoe jouw bank bijdraagt aan duurzaamheid, of misschien juist helemaal niet? Of in welke bedrijven jouw zorgverzekeraar investeert? Wij laten zien hoe jouw bank en verzekeraar scoren op onderwerpen als klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. Misschien hoog tijd om te switchen naar een duurzame bank en verzekeraar? Het is makkelijker dan je denkt!

7. Sluit je aan bij een milieuorganisatie

Wil jij ook een eerlijke en groene toekomst? En wil jij jouw duurzame voornemens meteen in de praktijk brengen? Sluit je aan bij Milieudefensie! Als veranderaar kun je Milieudefensie op meerdere manieren steunen. Samen hebben we invloed. Samen zorgen we dat het klimaat op 1 komt te staan!


Beeld bovenaan: 4 mensen staan naast elkaar en kijken elkaar aan. Ze hebben grote papieren bladeren vast.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...