7 duurzame voornemens voor 2024

Nieuw jaar, nieuwe manieren om groener te leven! Met deze duurzame voornemens voor 2024 maak je écht impact.

1. Ga afval rapen tijdens het hardlopen

Misschien heb je er al eens van gehoord: plogging. Bij plogging ga je afval rapen tijdens het hardlopen. Het is overgewaaid uit Zweden, en daar komt de naam ook vandaan. Het woord voor oprapen is daar plocka upp. En plocka upp + jogging = plogging. Je slaat 2 vliegen in 1 klap: je helpt de natuur schoon te houden en je bent aan het bewegen in de buitenlucht. Je kunt ook gaan wandelen op het strand en ondertussen afval rapen.

Neem een afvalzak mee, misschien een paar tuinhandschoenen en ga op pad. Extra motiverend als je er een wedstrijd van maakt binnen je vriendengroep of familie: wie verzamelt het meeste afval?

2. Deel een (elektrische) auto

Kan je echt niet zonder auto, maar staat hij het grootste deel van de dag stil voor je woning? Zou je wel een elektrische auto willen maar houdt het prijskaartje je tegen? Dan is autodelen wat voor jou! Misschien wel met je zus, vriend, huisgenoot of je buurman.

Er zijn verschillende platforms waar je auto’s kan delen met mensen in de buurt. Bijvoorbeeld Snappcar waar je een auto huurt voor een lage prijs of je eigen auto kan verhuren. Zo draag je bij aan minder auto’s in je omgeving en bespaar je ook nog eens kosten.

3. Word lid van een herenboerderij

Eerlijk, duurzaam en traceerbaar voedsel produceren samen met 200 huishoudens. Dat gebeurt op een herenboerderij. De boer staat veel dichter bij de consument en de voedselketen wordt korter en daarmee duurzamer.

Om een boerderij op te zetten betaalt elk huishouden éénmalig een bedrag voor de locatie en een maandelijks bedrag voor het voedsel dat van het land komt. Door heel Nederland worden nieuwe herenboerderijen gebouwd. Jij kan je opgeven om hier aan mee te doen. Bekijk de video voor een uitgebreide uitleg. Doe ook mee aan een duurzaam voedselsysteem voor boer en consument!

4. Maak je buurt letterlijk en figuurlijk groen

Een moestuin, parkje of een groene speelweide voor de kinderen. Of zonnepanelen, groene daken en warmtepompen. Ga samen met buurtbewoners aan de slag om je omgeving letterlijk en figuurlijk groener te maken. Stop een briefje in de bus of stuur een appje in de buurtapp en pitch je idee.

Heb je inspiratie nodig of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan op Groen dichterbij voor letterlijk groene ideeën. Of kijk op de site Milieu Centraal voor ideeën over groene energie, isolatie en nog veel meer.

5. Download duurzame apps

Good On You, Beat the Microbead of Happy Cow. Als je deze apps nog niet kent wordt het hoog tijd dat je een kijkje neemt in de playstore. Good On You legt op een heldere manier uit welke kledingmerken echt duurzaam zijn, en welke merken misleidende groene praatjes hebben.

Van showergel tot facewash en tandpasta; in veel verzorgingsproducten zitten microplastics,  die na gebruik terecht komen in ons drinkwater. Met de app Beat the Microbead zie je snel of de producten die jij gebruikt microplastics bevatten.

Of wat dacht je van Happy Cow? Hiermee vind je de beste vegan restaurants, waar je ook bent! Ook vegetarische of glutenvrije opties bekijk je met de Happy Cow app.

6. Stap over naar een duurzame bank

Heb jij wel eens nagedacht over hoe jouw bank bijdraagt aan duurzaamheid, of misschien juist helemaal niet? Wij laten zien hoe jouw bank scoort op onderwerpen als klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. Misschien hoog tijd om te switchen naar een duurzame bank? Het is makkelijker dan je denkt!

7. Sluit je aan bij een milieuorganisatie

Wil jij ook een eerlijke en groene toekomst? En wil jij jouw duurzame voornemens meteen in de praktijk brengen? Sluit je aan bij Milieudefensie! Als veranderaar kun je Milieudefensie op meerdere manieren steunen. Samen hebben we invloed. Samen zorgen we dat het klimaat op 1 komt te staan!


Beeld bovenaan: 2 personen staan in een moestuin en houden een kropsla vast.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...