english

7 goede voornemens voor een duurzaam 2021

Wil je écht duurzaam leven in 2021? Met deze 7 voornemens maak je impact!

1. Ga afval rapen tijdens het hardlopen

Misschien heb je er al eens van gehoord: plogging. Bij plogging ga je afval rapen tijdens het hardlopen. Het is overgewaaid uit Zweden, het woord oprapen betekent daar plocka upp. En plocka upp + jogging = plogging. Je slaat 2 vliegen in 1 klap: je helpt de natuur schoon te houden en je bent aan het bewegen in de buitenlucht.

Neem een afvalzak mee, misschien een paar tuinhandschoenen en ga op pad. Een goed alternatief voor als de sportscholen dicht zijn tijdens corona. Zeker als je er een wedstrijd van maakt binnen je vriendengroep of familie: wie verzamelt het meeste afval?

2. Deel een (elektrische) auto

Kan je echt niet zonder auto, maar staat hij het grootste deel van de dag stil voor je woning? Of wil je investeren in een elektrische auto maar zit er een te hoog prijskaartje aan? Dan is autodelen wat voor jou! Misschien wel met je zus, vriend, huisgenoot of je buurman.

Er zijn verschillende platforms waar je auto’s kan delen met mensen in de buurt. Bijvoorbeeld Snappcar waar je een auto huurt voor een lage prijs of je eigen auto kan verhuren. Zo draag je bij aan minder auto’s in je omgeving en bespaar je ook nog eens kosten.

3. Word lid van een herenboerderij

Eerlijk, duurzaam en traceerbaar voedsel produceren samen met 200 huishoudens. Dat is wat er gebeurt op een herenboerderij. De boer staat veel dichter bij de consument en de voedselketen wordt korter en daarmee duurzamer.

Om een boerderij op te zetten betaalt elk huishouden éénmalig een bedrag voor de locatie en een maandelijks bedrag voor het voedsel dat van het land komt. Door heel Nederland worden nieuwe herenboerderijen gebouwd en jij kan je opgeven om hier aan mee te doen. Bekijk de video voor een uitgebreidere uitleg. Doe ook mee aan een duurzaam voedselsysteem voor boer en consument!

4. Maak je buurt letterlijk en figuurlijk groen

Een moestuin, parkje of een groene speelweide voor de kinderen. Of zonnepanelen, groene daken en warmtepompen. Ga samen met buurtbewoners aan de slag om je omgeving letterlijk en figuurlijk groener te maken. Stop een briefje in de bus of stuur een appje in de buurtapp en pitch je idee.

Heb je inspiratie nodig of weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kijk dan op  Groen dichterbij voor letterlijk groene ideeën. Of kijk op de site Milieu Centraal voor ideeën over groene energie, isolatie en nog veel meer. 

5. Download duurzame apps

Vinted, de Cyclus afvalapp of Happy Cow. Misschien heb je wel eens van deze apps gehoord? Zo niet, dan wordt het hoog tijd dat je een kijkje neemt in de playstore. Vinted is dé app om te gebruiken als je tweedehands kleding wil kopen of verkopen. Stop met kleding weggooien en verkoop het aan andere Vinted-gebruikers, of ga zelf op zoek naar unieke kledingpareltjes.

Denk jij ook wel eens als je op het punt staat iets weg te gooien: 'in welke afvalbak moet dit eigenlijk'? Met de Cylus afvalapp vul je in wat je weg wilt gooien en de app zegt dan welke bak je moet hebben. Ook handig, hij vertelt je wanneer welk afval opgehaald wordt.

Of wat dacht je van Happy Cow? Hiermee vind je de beste vegan restaurantjes bij jou in de buurt! Ook vegetarische of glutenvrije opties bekijk je met de Happy Cow app!

6. Stap over naar een duurzame bank en zorgverzekering

Heb jij wel eens nagedacht over hoe je bank bijdraagt aan duurzaamheid, of misschien juist helemaal niet?. Of in welke bedrijven jouw zorgverzekeraar investeert? De eerlijke geldwijzer laat zien hoe  jouw bank en verzekeraar scoren op onderwerpen als klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. Misschien hoog tijd om te switchen naar een duurzame bank en verzekeraar?.

7. Sluit je aan bij een milieuorganisatie

Wil jij ook een eerlijke en groene toekomst? Word veranderaar en sluit je aan bij Milieudefensie. Samen hebben we invloed. Samen zorgen we dat het klimaat op 1 komt te staan!

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...