Mijn moeder zei altijd 'het maakt mij niet uit hoe mijn uitvaart eruit ziet'. Vlak voor de coronauitbraak ging ze onverwacht dood. Ik had haar graag in een kartonnen doos willen cremeren. Maar daar wilde mijn zus niks van weten. De uitvaart van mijn moeder was niet zo duurzaam als ik had gewild. Ik geef je graag 6 tips hoe het wel kan.
In het boek van de uitvaartondernemer stond niet eens een kartonnen kist of de optie van een lijkwade. Het waren allemaal houten kisten. De goedkoopste was 550 euro. Daar zou ze dan 3 dagen in liggen en daarna zouden we ‘m verbranden.
Zonde van het hout, slecht voor het milieu, maar ook zonde van het geld vond ik. Mijn zus vond een kartonnen doos geen optie. Het zag er goedkoop uit. Mensen zouden vast denken dat we op haar uitvaart aan het beknibbelen waren. Het werd dus een houten kist. De kist die ik voor mezelf heb gekozen vind je op Faircoffins.
Mijn eerste tip voor een duurzame uitvaart is: leg je eigen voorkeuren vast en bespreek ze met je naasten. Een goed hulpmiddel is het Persoonlijk dossier, waarin je alles vastlegt voor je naasten. De wensen over je begrafenis kun je ook in je (levens)testament vastleggen en in een apart document.
Mijn moeder was ontzettend goed met planten. Een talent dat geen van haar kinderen geërfd heeft helaas. Dat er bloemen op haar kist moesten komen, daar was geen twijfel aan. Het werden bloemen uit haar eigen tuin.
Toen kwam de vraag van het uitvaartcentrum: wat we wilden doen met de bloemen die mensen meenamen? Mochten die weggegooid worden, of namen we die mee naar huis? We hadden alledrie niet de behoefte om nog 2 weken lang naar rouwboeketten te kijken. Dus 'weggooien' was het antwoord. Wat me weer pijn deed. Zonde van die bloemen, zonde van het geld en slecht voor het milieu.
Als alternatief voor de bloemen bedachten we dat mensen geld konden doneren aan een goed doel dat mijn moeder altijd steunde. Meer mogelijkheden om na te laten aan een goed doel lees je hier.
Ga je toch voor bloemen? Vraag mensen dan om bloemen mee te nemen van een duurzaam keurmerk. Of dat iedereen 1 bloem meeneemt in plaats van een hele bos. Wil je liever geen bloemen, maar donaties voor een goed doel? Vermeld dat dan expliciet.
Het uitvaartcentrum van mijn moeder had niet echt een uitgebreide menukaart. Als je een duurzame uitvaart wil, is het belangrijk na te denken over wat voor duurzame opties een uitvaartcentrum biedt. Is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor biologische producten uit de regio of voor vegetarische hapjes?
Wij konden kiezen uit cake, broodjes of bittergarnituur. Het werd lokaal gemaakte Groninger cake en vegetarische borrelhapjes. Een vreemde combinatie, maar wel de meest duurzame.
Het leek mijn zus leuk als de kleinkinderen na de dienst ballonnen op lieten voor oma. Ik zag al direct een plaatje van een dode meeuw op het strand met zijn maag vol plastic. Zelfs duurzame ballonnen verteren nauwelijks. Uiteindelijk staken de kleinkinderen kaarsjes aan.
Mijn moeder lag opgebaard in het uitvaartcentrum. Ze was daar met de auto naartoe gebracht. Later zag ik prachtige plaatjes van mensen met een kist achter hun fiets. Ik weet zeker dat mijn moeder dat prachtig had gevonden.
Het grootste probleem met het organiseren van een duurzame uitvaart is dat het tijd kost. Als iemand plotseling overlijdt dan voelt het niet alsof je die tijd hebt.
Je moet in 48 uur zoveel beslissingen nemen. Welke kist wordt het? Wie moeten er allemaal komen. Waar vinden we alle adressen? Welke foto’s moeten er op de kaart enzovoort. Wijs een executeur aan die ervoor zorgt dat jouw wensen worden nageleefd.
Als je weet dat iemand komt te overlijden dan heb je wat meer tijd. Bespreek dan samen de mogelijkheden. Heeft de uitvaartbegeleider geen plaatje van een kartonnen kist in haar boek? Vraag er dan naar. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Zet de alternatieven op een rijtje zodat niemand onder druk komt te staan bij het maken van de keuzes.
Ik heb een geweldige broer en zus. Mijn relatie met hen is belangrijker dan hoe duurzaam de uitvaart was. Mijn moeder's uitvaart was hoe dan ook prachtig! Persoonlijk ga ik ervoor zorgen dat mijn uitvaart zo duurzaam mogelijk wordt. Dat begint met het vastleggen van mijn wensen en voorkeuren, zodat mijn geliefden die keuzes niet hoeven te maken. Wil je helemaal niet begraven of gecremeerd worden? Dan kun je je ook altijd nog laten composteren, of humusteren. In Nederland is dit echter nog verboden, wellicht dat dat in de toekomst nog gaat veranderen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?