6 consequenties van de uitspraak in de Klimaatzaak

We staan hier nog steeds te stuiteren. Je wint niet iedere dag een historische rechtszaak. Maar wat zijn eigenlijk de consequenties van de uitspraak? Onder het stuiteren, zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

1. Shell moet vergroenen

Shell moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% hebben teruggebracht. Shell moet hier direct mee beginnen en mag niet wachten op een eventueel hoger beroep. Het is aan Shell zelf om te bepalen hoe het dat doel gaat halen. Bijvoorbeeld door geen nieuwe olie- en gasvelden meer aan te boren. Of door andere producten aan te bieden, zoals meer schone energie. Het gaat om een rechterlijk bevel, waar Shell niet onderuit kan. Zelf al zou Shell verhuizen naar het buitenland. 

2. Wereldwijd zullen meer rechtszaken volgen

Onze directeur, Donald Pols, zei na de uitspraak: "Vanaf vandaag zijn 'klimaat-rechtszaken' een materieel risico voor alle grote vervuilers in de wereld. Mijn oproep aan al die bedrijven is: zorg dat je niet in de rechtbank hoeft te verschijnen. Zet vandaag nog een echt groene en rechtvaardige koers in."

Er zijn veel geïnteresseerde juristen en andere organisaties. Zij hielden onze zaak vanaf het begin nauwlettend in de gaten en putten veel hoop uit het vonnis. In Frankrijk is al een vergelijkbare zaak gestart tegen oliegigant Total. Er zullen zeker meer zaken volgen.

66810scr_59254c834e6e13c.jpg

3. Vervuilende bedrijven staan onder druk

Veel bedrijven voelen de bui al hangen. Zij kwamen met statements over hoe druk ze al bezig zijn met vergroenen. Geen bedrijf wil voor de rechter gesleept worden. Het is slecht voor je imago, en het kost ontzettend veel tijd en geld.

Door deze uitspraak wordt nogmaals duidelijk dat grote bedrijven niet meer kunnen doen alsof ze geen verantwoordelijkheid hebben. De rechter heeft gezegd dat alle bedrijven, los van overheden, een eigen verantwoordelijkheid hebben om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

4. Overheid aan zet

De Nederlandse overheid had deze zaak kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door bindende regels op te stellen waar bedrijven zich aan moeten houden. Maar dat deed onze overheid niet en daarom moest de rechter ingrijpen.

Donald Pols hierover: "Milieudefensie kijkt vandaag ook naar de politiek, in Nederland en in Europa. Lees het vonnis zorgvuldig en haal er je voordeel uit. Zorg dat alle grote bedrijven mee gaan doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Er zouden geen rechtszaken nodig moeten zijn om de burgers te beschermen. Maar wij zullen doorgaan totdat iedereen zijn steentje bijdraagt en klimaatverandering niet meer de grootste zorg is voor de toekomst."

De rechter heeft  gezegd dat bedrijven een eigen verantwoordelijkheid hebben om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Het zou goed zijn om dat nu ook in een wet vast te leggen.

RS66812_bhklimaatzaakShell09-lpr.jpg

5. Meer banen in de groene industrie

Onderzoek na onderzoek toont aan dat de energietransitie meer banen oplevert dan er verloren gaan. Recent onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap laat zien, dat er de komende jaren in de fossiele industrie door de energietransitie wereldwijd zo’n 5 miljoen banen zullen verdwijnen. Hier staan zo’n 30 miljoen groene banen tegenover. Het is nu aan het bestuur van Shell om invulling te geven aan het vonnis. Kiest het bedrijf voluit voor een groene toekomst en wordt het een groene werkgever, of niet?

6. Hoop voor de klimaatbeweging

Voor de klimaatbeweging betekent de uitspraak een heleboel. Dit succes motiveert klimaatactivisten over de hele wereld om de strijd met nieuwe energie voort te zetten. Door de uitspraak van de rechter heeft de stem van miljoenen klimaatactivisten wereldwijd de bestuurskamer van Shell en andere grote vervuilers bereikt.

Wij kunnen je hulp goed gebruiken

Deze rechtszaak is volledig betaald door gewone, bezorgde Nederlanders. Zonder hun donaties hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Wil je ons ook helpen? Word dan lid van Milieudefensie. Wat we met deze zaak voor elkaar gekregen hebben, is je geld dubbel en dwars waard. Onze dank is groot!!!

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...