english

5 tips voor een leven zonder auto

Samen met mijn gezin kies ik voor een leven zonder auto. Veel mensen verklaren mij en mijn vriend Tim voor gek. Hoe doe je dat met een kind van 4 (Sien)? Ik geef je 5 tips.

1. Op vakantie met de trein

Ok, met de trein naar Indonesië wordt lastig. Maar je kunt heel makkelijk met de trein binnen Europa reizen. Voor kinderen is reizen met een trein juist heel fijn: veel ruimte en je mag er lopen. In de meeste treinen is vaak goed nagedacht over kinderen. In Duitsland hoef je zelfs niks te betalen voor kinderen t/m 14 jaar. Vorig jaar ben ik samen met Tim en Sien 3 maanden in Zuid-Frankrijk geweest om te werken op een biologisch boerderij. We zijn er met de trein naar toe gegaan. Dat ging prima!

2. Koop een bakfiets

Tim heeft een cateringbedrijf en kan voor ongeveer 100 mensen eten meenemen in zijn bakfiets. Het zal je verbazen hoeveel je mee kunt nemen in zo’n ding. Daarnaast is het natuurlijk supergoed voor je conditie.
bakfiets.JPG

3. Reizen is plezier

De reis is belangrijker dan de bestemming. Door het reizen met het openbaar vervoer kom je vaker met mensen in contact. Dat levert hele leuke ontmoetingen op.

4. Als je fietst is sporten niet nodig

Als je niet van sport houdt, kun je toch je conditie op peil houden. Door op de fiets naar je werk te gaan, krijg je genoeg lichaamsbeweging. Zo werkt het voor mij.

Op de fiets.JPG

5. Gebruik een deelauto

Mijn ouders zijn boven de 70 en wonen ver bij mij vandaan. Als ik snel naar ze toe moet, huur ik een deelauto. Er komen elke dag meer deelauto's bij.

Spaar het klimaat, neem geen eigen auto

Het verkeer in Nederland levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Daarom pak ik de fiets en de trein in plaats van de auto. Als iedereen wat vaker de auto zou laten staan, scheelt dat veel CO2-uitstoot. En de lucht wordt gelijk gezonder. Als je eenmaal een auto hebt, is de verleiding hem te pakken erg groot. Heel veel auto’s staan het overgrote deel van de tijd stil. En dat is ook nog eens zonde van de ruimte in de stad.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...