5 risico's van boren naar gas onder de Waddenzee

Shell is van plan om onder de Waddenzee te boren naar gas. Bewoners van het gebied zitten hier niet op te wachten, want de plannen zijn niet zonder risico’s. Worden de Wadden het nieuwe Groningen? Dit zijn 5 risico’s van boren naar gas onder de Wadden.

1. Verdere opwarming van de aarde

Tijdens de winning van gas komt het broeikasgas methaan vrij. En bij het gebruik van gas komt CO2 vrij. Deze broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde gevaarlijk en snel opwarmt. Een warmer klimaat brengt wereldwijd mensenlevens in gevaar.

Daarom zijn wetenschappers en experts het eens: om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, mogen er geen nieuwe olie- en gasbronnen meer worden aangeboord.

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, herhaalde deze boodschap tijdens de VN-klimaattop van 2021 in Glasgow. Ook tijdens de VN-klimaattop die afgelopen weken plaats vond in Egypte klonk het overal. En zelfs het Internationaal Energie Agentschap, opgericht door en voor de fossiele industrie, is het hiermee eens.  

2. De Wadden dreigen te verdrinken

Een van de gevolgen van klimaatverandering is zeespiegelstijging. Het ijs op de polen smelt, waardoor het zeewater steeds verder stijgt. Laaggelegen gebieden zoals de Wadden lopen extra risico.

Dit gevaar wordt alleen maar groter  wanneer Shell gaat boren onder de Waddenzee. Gaswinning kan namelijk bodemdaling veroorzaken. De grond zakt dan vlug in.

De combinatie van zeespiegelstijging en bodemdaling is alarmerend. De bekende wadplaten lopen groot risico om permanent onder water te verdwijnen. We zeggen dan dat de Wadden ‘verdrinken’. Dat kan al binnen 80 jaar gebeuren.

3. De Wadden raken status van UNESCO Werelderfgoed kwijt

De Waddenzee heeft de status van Werelderfgoed. Nederland heeft via het UNESCO-verdrag afgesproken om Werelderfgoed te beschermen. De boorplannen van Shell reiken tot 750 meter van de rand waar het beschermde gebied begint. Daarom maakte UNESCO al bezwaar tegen de plannen van Shell. Als het Waddengebied schade oploopt door de gasboringen, kan UNESCO de status van Werelderfgoed voor het gebied zelfs intrekken.

4. We blijven verslaafd aan olie, kolen en gas

We weten al heel lang dat we moeten overstappen op energiebesparing en duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat deze noodzaak voor veel mensen en bedrijven opeens urgenter is. In plaats van boorlocaties bouwen voor olie, kolen en gas, zou er geïnvesteerd moeten worden in zon, wind en energiebesparing. Want boren naar meer gas zorgt er alleen maar voor dat we langer afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen, met hoge energierekeningen en hoge temperaturen als gevolg.

5. Het lukt Shell niet om het vonnis uit te voeren

De rechter oordeelde in de Klimaatzaak dat Shell zijn CO2-uitstoot eind 2030 met 45% moet hebben verminderd. Shell mag zelf beslissen hoe het dit vonnis uitvoert. Er wordt niet voorgeschreven dat Shell geen nieuwe fossiele projecten mag starten.

Maar uit een onlangs uitgebracht rapport blijkt iets anders. Als Shell zich aan het vonnis van de rechter wil houden, zal het bedrijf:

  • De zoektocht naar nieuwe olie en gas moeten staken;
  • Projecten die nu al worden voorbereid stil moeten leggen;
  • Sommige lopende projecten volledig moeten stoppen.

Er is namelijk geen ruimte voor nieuwe gasprojecten als we ernstige klimaatverandering willen voorkomen. Dus ook niet onder de Wadden.


Foto bovenaan: vrouw wandelt op een drooggevallen stuk van de Wadden.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...