english

5 kijktips voor de feestdagen

“Baby, it’s cold outside.” Typisch zo’n guilty pleasure liedje. Maar past het nog wel bij de feestdagen nu het steeds warmer wordt? Met mijn kijktips kun je prima uitbuiken. En daarna ben je gelijk, net als ik, gemotiveerd om in actie te komen.

Chasing Ice

"Ice, ice, baby." Koud zal fotograaf James Balog het zeker hebben gehad bij het maken van deze documentaire. Hij reisde naar de Noordpool om vast te leggen hoe onze planeet daar aan het veranderen is door de opwarming van de aarde. Hij maakte indrukwekkende timelapse  foto's die laten zien hoe snel het ijs aan het smelten is. Terwijl ze juist van levensbelang zijn voor het welzijn van de aarde. Dit was een echte wake up call voor mij. We kunnen dit gebied toch niet verloren laten gaan?
--> Bekijk de trailer    

miriam-duran-1102254-unsplashCROP.jpg

The Island President

Ook de Malediven vechten tegen het water. In deze documentaire probeert de voormalige president van de Malediven andere landen over te halen iets te doen aan klimaatverandering. Hij moet namelijk iedere dag aanzien hoe zijn land langzaam wordt opgeslokt door de zee. Bekijk het indrukwekkende gevecht van deze man om zijn land te redden. 
-->  Bekijk de hele film 

Tuvalu

Tuvalu is een groep van 9 eilanden in de Stille Oceaan. Het niet alleen 1 van de meest afgelegen landen ter wereld maar volgens de president ook het kwetsbaarst voor klimaatverandering. Om dit met eigen ogen te zien, reist Tom Waes in deze aflevering van 'Reizen Waes'af naar Tuvalu. Daar ziet hij hoe de gemeenschap iedere dag vecht tegen de zee. Ik heb met open mond gekeken hoe dichtbij het water al is. Hoe lang houden de eilanders dit nog vol en wat kunnen wij doen om te voorkomen dat hun eiland onder water verdwijnt? 
--> Bekijk de hele aflevering

150_GeoNews_01-1300x865CROP3.jpg
Getty Images

Klimaatverandering: wat wij eraan doen
Deze top 5 documentaires laten zien dat wij op een keerpunt staan. Gelukkig zijn er oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Door vervuilen duurder te maken en de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat betekent bijvoorbeeld dat grote, vervuilende bedrijven meer gaan betalen dan ze nu doen. Maar ook wij kunnen ons steentje bijdragen door bijvoorbeeld minder vlees te eten, ons huis te isoleren of de auto te laten staan. Doe jij mee? 

Help klimaatverandering te stoppen

Before the Flood

Alle gillende meisjes (en dertigers) even aan de kant graag, deze film is meer dan alleen Leonardo DiCaprio. Samen met regisseur Fisher Stevens gaat hij in deze documentaire met (voormalige) wereldleiders in gesprek over klimaatverandering. Bill Clinton, Barack Obama en Ban Ki-Moon komen o.a. voorbij. Ook reizen zij af naar plekken als de Noordpool om met eigen ogen te zien wat klimaatverandering al heeft veroorzaakt. En wat voor een impact dat heeft op mens, dier en klimaat. Weet je nog niet veel van klimaatverandering? Dan is deze documentaire een goede om mee te beginnen. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd! 
--> Bekijk de hele film

Chasing Coral

Wist je dat wereldwijd al 50 procent van alle koraalriffen verdwenen is?  In 30 jaar. Puur door de opwarming van het klimaat? Hoe dat eruitziet, kun je zien in de documentaire Chasing Coral. De makers filmden honderden uren onder water om het afsterven van koraalriffen door de opwarming van oceanen vast te leggen. Zoals de maker in een interview met de VPRO zegt: "Het afsterven van zo’n ecosysteem heeft enorme gevolgen – voor ons eten, ons water, onze voorzieningen. We zetten de stabiliteit van al onze systemen op het spel."
--> Bekijk de trailer

ishan-seefromthesky-798062-unsplashCROP.jpg

Hier gaan we voor: klimaat op 1 in het regeerakkoord

We hebben nog 9 jaar om te voorkomen dat de klimaatcrisis uit de hand loopt. De toekomst van onze kinderen staat op het spel. Het komt dus aan op het nieuwe kabinet. Daarom gaan we samen zorgen dat het klimaat op 1 staat bij de formatie. Doe je mee?

Loading...