Van Milieudefensie zijn 4 collega's met de trein van Amsterdam naar Madrid afgereisd. Daar laten zij hun stem horen op de COP25, oftewel de Klimaattop van de Verenigde Naties. Twee weken lang maken zij samen met honderden andere organisaties duidelijk maken dat er geen tijd meer is voor uitstel. Wat wij willen bereiken tijdens de COP25 vertellen collega's Laurie, Nine, Isabelle en Bruno.
Een bedrijf als Shell heeft gigantische belangen in olie en gas en wil die beschermen. Hoe kan het dan zijn dat Shell mag meepraten over klimaatbeleid? Toch spreekt Shell tijdens COP25 bij maar liefst 5 vergaderingen. In Madrid zullen wij daarom aandacht vragen voor Shell's greenwashing.
Nog geen twee weken geleden bleek uit een rapport van de Verenigde Naties dat er tot 2030 120% meer olie, gas en steenkolen wordt geproduceerd dan past binnen het 1.5C doel. Om een klimaatramp te voorkomen zullen grote bedrijven als Shell hun koers moeten wijzigen. Dit is precies de reden dat onze klimaatzaak tegen Shell zo belangrijk is.
In Madrid gaan we met experts rond de tafel. Zij kunnen ons verder helpen met de wetenschappelijke argumenten en onderbouwing van onze juridische stukken. Andersom kunnen wij tijdens de COP25 andere groepen die rechtszaken voeren of willen voeren helpen. Wij hebben inmiddels ervaring die we graag delen met andere groepen.
Klimaatverandering komt het hardste aan in het mondiale zuiden. En dat terwijl zij het minste bijdragen aan de uitstoot van CO2. Als klimaatoplossingen voor iedereen beschikbaar zijn, dragen ze bij aan een eerlijkere samenleving in plaats van ongelijkheid.
Deze COP25 zetten wij samen met Friends of the Earth International wereldwijde klimaatrechtvaardigheid op de agenda. Klimaatrechtvaardig wil zeggen dat we de lusten en de lasten van het klimaatbeleid eerlijk verdelen tussen rijk en arm, bedrijven en gezinnen, arme en rijke landen.
Ik kijk enorm uit naar naar de klimaatstaking op 6 december. Die dag gaan we met heel veel mensen de straat op. Samen roepen we overheden en bedrijven op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te doen wat nodig is om onder de 1.5C opwarming te blijven. De klimaatstaking in Madrid zal verder in het teken staan van solidariteit met de mensen in Chili.
Activisten uit Afrika en Latijns-Amerika waarschuwen dat onze investeringen natuurgebieden verwoesten en mensenrechten schenden. Als wij verantwoordelijkheid nemen voor onze activiteiten in het Zuiden, kunnen we dat stoppen.
Tijdens de COP25 pleiten wij voor een eerlijke, inclusieve en duurzame omschakeling van olie, kolen en gas naar groene energie. En niet alleen voor Nederland. Juist ook voor de landen in het Zuiden. Zij ervaren namelijk de negatieve gevolgen van onze buitenlandse investeringen in olie en gas.
Samen met collega's organiseren wij een bijeenkomst waar vrouwenrechten activisten uit de hele wereld samen komen. Want nog te vaak worden vrouwen voornamelijk als slachtoffers van de klimaatcrisis weggezet. Het is tijd dat we hun belangrijke rol als natuur- en mensenrechtenbeschermers serieus nemen. We kunnen hun expertise juist inzetten voor het zoeken naar oplossingen voor een wereldwijde eerlijke omschakeling.
Samen met Jongeren Milieu Actief, Extinction Rebellion, Fridays for Future en Local Conference of Youth organiseren wij een reis voor 25 jongeren naar Madrid. Daar helpen wij met het organiseren van demonstraties. Waaronder ook de demonstratie van Greta Thunberg op 6 december.
Samen met Young Friends of the Earth groepen uit heel Europa zullen ook binnen de muren van de conferentie druk op nationale delegaties gaan opvoeren. Voor een rechtvaardig en eerlijk klimaatbeleid.
Tijdens de COP25 zitten 197 landen rond de tafel om het klimaat te bespreken. Wij vinden dat het hoog tijd is om de klimaatcrisis aan te pakken op een zo eerlijk mogelijke manier. Wat zou jij doen? Geef je mening. Samen gaan we op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?