3 conclusies na de klimaattop van Dubai

Op de klimaattop van Dubai hebben 198 landen afgesproken om olie, kolen en gas af te bouwen. Dat is noodzakelijk om de planeet leefbaar te houden. Goed nieuws dus, maar er zijn ook dingen die beter moeten. Dit is wat er volgens ons nu moet gebeuren.

In de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering moesten op de klimaattop grote stappen worden gezet. En een belangrijke stap is het uitfaseren of afbouwen van olie, kolen en gas (fossiele brandstoffen). Daar is nu eindelijk een aanzet voor gegeven!

Het afbouwen van fossiele brandstoffen staat voor het eerst in de eindtekst van een klimaattop. Dat is een sterk signaal. En er was meer te vieren op de klimaattop, waar Milieudefensie met een delegatie aanwezig was:

  • Er zijn er afspraken gemaakt over het verdrievoudigen van hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zon en wind). En ook over een verdubbeling van de inspanningen om zuiniger een slimmer met energie om te gaan. Dus ook meer energiebesparing.
  • Nederland heeft met 13 andere landen een groep gevormd die willen stoppen met fossiele subsidies. Het is goed dat dit nu steviger op de agenda staat.
  • Er is een akkoord over een schadefonds voor landen in het mondiale Zuiden.

Schadefonds voor landen in het mondiale Zuiden
Op dag 1 van de klimaattop werd al een eerste succes geboekt. De deelnemende landen gingen eindelijk akkoord met een schadefonds voor landen in het mondiale Zuiden. Die landen worden het hardst geraakt door gevaarlijke klimaatverandering, terwijl ze daar zelf nauwelijks aan hebben bijgedragen. Daarom krijgen zij financiële steun als zij schade oplopen als gevolg van de klimaatcrisis.

Een goed initiatief, maar het bedrag in het schadefonds is wel veel lager dan wat nodig is. Rijke landen stoppen samen 700 miljoen dollar in het fonds. Dat lijkt veel geld, maar The Guardian berekende dat landen in het mondiale Zuiden jaarlijks zo’n 400 miljard dollar aan klimaatschade oplopen. Er is dus veel meer actie nodig om hen te ondersteunen. Niet alleen zodat de schade gerepareerd kan worden, maar ook zodat deze landen de overgang naar hernieuwbare energiebronnen kunnen maken.

Dit is wat beter moet

Toch valt er ook veel aan te merken op het ‘klimaatakkoord van Dubai’. Zo is niet duidelijk hóe de wereld naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen gaat. De afspraken zijn nog te vrijblijvend en leunen op de vrijwillige stappen van landen en grote vervuilende bedrijven. Ook biedt het akkoord te veel ruimte voor schijnoplossingen, zoals ondergrondse CO2-opslag.

We kunnen na de klimaattop van Dubai dus niet stil blijven zitten. Dit zijn onze 3 conclusies:

  1. Nederland en de Europese Unie moeten aan de bak. Het is aan ons om het goede voorbeeld te geven aan de rest van de wereld. Dat betekent dat er concrete plannen moeten komen om het gebruik van olie, kolen en gas af te bouwen. En om fossiele subsidies af te schaffen.
  2. Rijke landen moeten de komende jaren eindelijk met het beloofde klimaatgeld komen. Dat is de weg naar een wereldwijde, eerlijke transitie.
  3. Ook grote vervuilende bedrijven zijn aan zet. Denk aan Shell, dat de komende jaren nog tal van nieuwe olie- en gasprojecten wil opstart. Of aan banken, pensioenfondsen en verzekeraars die vervuilende bedrijven blijven financieren. Zij moeten hun klimaatplannen in lijn brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Alleen zo stoppen we gevaarlijke klimaatverandering.

Nieuwe rechtszaak

In Dubai is een belangrijke stap vooruit gezet, maar het is nog niet genoeg. Wij blijven grote vervuilers dus aanspreken op hun verantwoordelijkheid. En we bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Foto bovenin: actievoerders roepen tijdens de klimaattop in Dubai op tot het afbouwen van fossiele brandstoffen. © Mídia Ninja

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...