english

Corona? 10 tips om ook thuis iets goeds te doen voor de planeet

Door het coronavirus werken wij thuis. Maar dat houdt ons niet tegen om ons in te zetten voor een betere planeet. Ook jij kan de wereld een beetje mooier maken, zelfs vanuit je woonkamer. Hoe? Volg deze 10 tips!

1. Doe online mee aan klimaatacties

Een digitale klimaatstaking, een toffe webinar volgen of met mensen bellen die zich zorgen maken over het klimaat. We kunnen nog veel meer acties bedenken die we eerst op straat of samen in 1 ruimte deden, maar die we nu gewoon online doen. Meld je aan als Apptivist en dan houden wij je op de hoogte van de nieuwste klimaatacties. 

2. Teken een online petitie voor een betere wereld

Je kunt vanuit huis ook bijdragen aan een eerlijkere en groenere wereld door: petities te tekenen. Bijvoorbeeld onze oproep voor duurzaam herstel. Of geef je mening over klimaatoplossingen.  Alle steun helpt. Je kan de wereldverbeteraar in jezelf ook naar een hoger niveau tillen en zelf een petitie starten. Succes!

3. Stap over naar een duurzame bank

Overstappen naar een duurzame bank is in de meeste gevallen heel eenvoudig. Maar eerlijk is eerlijk, je moet er wel even voor gaan zitten (op je bank). Gebruik deze tijd om uit te zoeken welke bank het beste bij jou past. En maak een overzicht van alle dingen die aan jouw rekening gekoppeld zijn. Weet je niet waar je moet beginnen? Ons stappenplan helpt je op weg.

4. Leer meer over klimaatverandering

Laat je informeren over klimaatverandering en eerlijke oplossingen. Dat kan bijvoorbeeld via artikelen online, boeken of documentaires. Milieudefensie heeft ook een serie verdiepende podcasts gemaakt: Anderhalve Graad. Ben je je huis aan het opruimen met eigen gemaakt schoonmaakmiddel (zie tip 9) of ben je heerlijke veganistische gerechten aan het kokkerellen (zie tip 6)? Dat is perfect te combineren met het luisteren naar podcasts.   

5. Schrijf een brief aan de overheid over het klimaat

Door al het nieuws rondom Corona is er even niet zoveel aandacht voor CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. In februari was CETA bijna gesneuveld in de Tweede Kamer. Maar een nipte meerderheid stemde toch voor. Het goede nieuws: we kunnen CETA nog stoppen. Het verdrag moet nu door de Eerste Kamer worden behandeld, en daar is nog geen meerderheid. Dat willen we graag zo houden. Stuur de Eerste Kamerleden een bericht met de oproep om tegen CETA te stemmen. Gewoon, vanuit je luie stoel.

6. Probeer een veganistisch gerecht van Hollandse bodem

Natuurlijk is het verstandig om een paar blikken groente in je voorraadkast te hebben staan, voor het geval je het huis niet uit kan. Maar de meeste vitaminen, mineralen en andere goede stofjes vind je toch echt in vers fruit en groente. Biologisch en lokaal eten is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor onze planeet. Gebruik daarom je quarantaine om de Hollandse Pot te herontdekken en geef je immuunsysteem een boost.

Dit recept voor 'verklede bloemkool' is bijvoorbeeld een heel goed begin.

7. Repareer kleding die je weg wilde doen

Door het hoge gebruik van water, energie en pesticiden is de kledingindustrie 1 van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Je kan je kleding dus beter repareren dan vervangen door iets nieuws. We hopen dat de corona-uitbraak ons leert om zuiniger met onze spullen om te gaan. Te beginnen met de eigen kledingkast! Dus blaas het stof van je naaimachine, haal de garen uit de doos en stop die sok!

8. Ontdek de wereld op virtuele wijze

Is jouw vakantie in het water gevallen door alle maatregelen? Met moderne technologie waag je toch een stapje buiten de deur zonder dat je daarvoor in het vervuilende vliegtuig hoeft te stappen. Ga op een virtuele  tour in 1 van deze 12 musea of ontdek de wereldwonderen in 3D. Ben je handig met papier en schaar? Maak dan je eigen virtual reality bril! Mediteer op een tropisch strand of zwem met wilde dolfijnen. Kan je dat ook weer van je bucketlist strepen.

sea-landscape-nature-sky-123318.jpg

9. Maak je eigen schoonmaakmiddel

Waarschijnlijk heb je nog nooit zoveel tijd in je huis doorgebracht. Dan is het wel zo prettig (en zo fris) om de boel schoon te houden. Tijd voor een grote schoonmaak dus! Kan of wil jij niet je huis uit om zeep te kopen? Geen zorgen! Hier zijn 5 recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken.

10. Word lid van Milieudefensie

Ook in tijden van de coronacrisis is het belangrijk om aandacht te houden voor het klimaat. Daar zullen wij ons de komende tijd dan ook hard voor blijven inzetten. Help mee door lid te worden van Milieudefensie.

Word lid

Teken voor een klimaatplicht voor grote vervuilers

Dankzij onze Klimaatzaak moet Shell van de rechter veel meer doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. De CO2-uitstoot moet sneller en fors omlaag. Dat geldt niet alleen voor de activiteiten van Shell zelf, maar ook voor alle toeleveranciers. Dit vonnis is pure winst. Maar als de andere grote vervuilers gewoon doorgaan met vervuilen en mensenrechten negeren, komen we er niet.

Loading...