Wanneer ik voor de zoveelste keer lees hoe doelen op het gebied van klimaat genegeerd worden, komen er allerlei gevoelens in mij los. Boosheid, de wens om iets te veranderen en een warm, stekend gevoel in mijn onderbuik. Heb jij dat ook?
Bijvoorbeeld wanneer je ontdekt dat maar een handvol bedrijven verantwoordelijk is voor een groot deel van de gevaarlijke gevolgen van de klimaatcrisis. En dat is dan nog maar het puntje van een smeltende ijsberg.
Er zijn genoeg dingen om je boos over te maken, maar dat is geen fijn gevoel. Ik ben ook niet iemand die daar graag in blijft hangen. Dus sta je al snel voor een keuze. 2 opties. Kies ik om het te negeren? Of doe ik iets nuttigs? Ik kies het tweede. Maar waar begin ik? Natuur, milieu en duurzaamheid spelen nog niet zo lang een rol in mijn leven. En protesteren is ook niet echt iets voor mij. Wat past dan wel bij mij?
Dan lees ik op social media over Fair Future Generators. Meteen weet ik: dit is het! Ik meld me aan voor een leerwerktraject van 4 maanden. Fair Future Generators koppelt je aan een klimaatproject bij jou in de buurt. Een project dat goed past bij wat jij graag wil doen, of leren. Er is veel keuze. Zo kun je bijvoorbeeld een duurzaam evenement organiseren, een stadstuin aanleggen, campagnevoeren, een klimaatprojectplan opzetten, een video produceren, duurzame mode promoten en meer. 4 maanden lang ga je 1 dag per week aan de slag bij 1 van de klimaatprojecten.
Ik zet mijn eerste stap. Met nieuwsgierigheid voor wat Fair Future Generators mij allemaal gaat brengen, ontdek ik al snel dat dit een goede keuze is. Het traject wordt ontzettend goed begeleid. Als deelnemer doe je op verschillende manieren nieuwe kennis op. Je wordt gevoed met een flinke dosis inspiratie om je op een opbouwende en positieve manier in te zetten bij het project dat je kiest.
Fijn aan Fair Future Generators, is dat de mensen van Milieudefensie samen met jou kijken naar hoe je systeemverandering voor elkaar krijgt. Systeemverandering; want bedrijven en overheden houden een ongelijk systeem in stand dat de klimaatcrisis veroorzaakt. Als je dus boos bent -zoals ik- richt dan jouw energie niet op individuen, maar op (vaak politieke of culturele) systemen. Zo bouw je pas echt aan een betere wereld!
Tijdens Fair Future Generators leer ik slimme skills, maak ik nieuwe vrienden en maak ik kennis met fantastische initiatieven. Tijdens het traject groeit mijn behoefte om echt impact te maken. En iets positiefs bij te dragen. Aan die systeemverandering dus. Ik begin ook vooruit te denken. Fair Future Generators is een win-winsituatie. Voor mij en voor het klimaatproject.
Maar het is ook een kans om te ontdekken wat jouw rol kan zijn in de klimaatbeweging. Groot of klein. Het maakt namelijk niet uit of het jouw levensdoel is om op te komen voor mens en milieu, of dat je alleen nieuwsgierig bent. Bij Fair Future Generators ben je vrij om dit bij jezelf te onderzoeken. Zet jij ook die eerste stap?
Door Fair Future Generators heb ik een manier gevonden om de komende tijd op mijn manier bij te dragen. Hoe ik dat daarna ga doen? Dat zien we daarna!