Hoe Romke klimaat en sociaal werk samenbrengt

Van september tot december 2024 deed Romke mee aan het klimaat traineeship Fair Future Generators (FFG) van Milieudefensie. Ze leerde de theorie van haar studie sociaal werk en groene duurzaamheid toe te passen in de praktijk. Lees hoe dat zit.

Bekijk de video van Romke over haar tijd bij FFG

Romke laat zien hoe je kennis en passie voor duurzaamheid kan omzetten in actie. Ik ging met haar in gesprek.

Waarom een klimaat traineeship van FFG?

“Tijdens mijn studie leerde ik al veel over eco-sociaal werk. Ik wilde deze kennis graag toepassen in de praktijk. Het FFG-traject gaf mij die kans. Ik volgde trainingen over klimaatrechtvaardigheid, omgaan met klimaatstress en projectplanning. Daarnaast werkte ik 1 dag per week bij een aangesloten organisatie.

In mijn geval was dat Milieudefensie zelf, waar ik meehielp met de projectplanning van het FFG-traject.Tijdens mijn opleiding hebben we veel geleerd over de theorie achter groene duurzaamheid, maar ik miste de praktische ervaring. Die heb ik hier gevonden.”

Wat heb je geleerd?

“Samen met FFG’er Nikki organiseerde ik  trainingen, blikte ik terug op het trainingsweekend. Ook hielpen we bij het ontwikkelen van online en fysieke bijeenkomsten. Een hoogtepunt? Het organiseren van een workshop tijdens de eindviering, waarin deelnemers samen terugblikten op hun traject.

Ik heb geleerd hoe je een project opzet, wat daarbij komt kijken en hoeveel creativiteit je daarin kwijt kan. Voor mij was het een perfecte balans tussen klimaatbewustzijn en sociaal werk. Ik raad het traject dan ook aan voor studenten sociaal werk die duurzaamheid willen verbinden met hun vakgebied.

Het is een mooie aanvulling op je opleiding en je leert hoe je theorie in de praktijk brengt. Naast praktijkervaring krijg je persoonlijke coaching. Samen met een coach stel je doelen op en krijg je ondersteuning om deze te behalen.”

Romke en haar FFG groep, tijdens het eindfeest van hun FFG traject

Waarom zet je je in voor het klimaat?

“Ik koos voor groene duurzaamheid als specialisatie omdat ik geloof dat dit thema alles samenbrengt. Klimaatverandering bedreigt bestaanszekerheid en sociale inclusie. Door klimaatbewust sociaal werk te doen, kan je een verschil maken voor zowel mensen als de planeet.

Al voordat ik aan het FFG-traject meedeed, deed ik ervaring op met duurzame projecten. Tijdens mijn stage bij Buurtcampus Nieuw-West hielp ik mee met een moestuinproject dat buurtbewoners samenbracht en duurzaamheid bevorderde. Mijn tweede stage deed ik in Suriname, waar ik bij Green Heritage Fund werkte aan workshops en bewustwordingsprojecten. Deze ervaringen hebben mijn passie voor eco-sociaal werk verder versterkt.”

Wat deden andere FFG’ers?

“Ik kijk met bewondering naar de projecten van mijn mede-FFG’ers. 2 voorbeelden springen eruit: een project waarbij jongeren buurtbewoners betrekken bij een energiecoöperatie, en een ander waarin jongeren een stadstuin beheren samen met de community. Beide projecten laten perfect zien hoe sociaal werk en klimaatbewustzijn elkaar kunnen versterken.”

Romke’s deelname aan Fair Future Generators heeft haar loopbaan een boost gegeven. Romke’s verhaal laat zien hoe je het verschil kan maken door je passie voor duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid om te zetten in concrete acties.

Nieuwsgierig naar Fair Future generators?

Wil je meer weten over Fair Future Generators en het klimaat traineeship?
> Hier vind je meer informatie

Loading...