Wil jij iets aan het klimaat doen en meteen wat leren? Dan is Fair Future Generators echt iets voor jou. Ik ben Mirte (21) en actief bij Milieudefensie als Fair Future Generator. Ik vroeg deelnemers Lena en Stefano naar hun ervaringen. Hun enthousiasme is aanstekelijk.
Als we iets aan het klimaat willen doen, dan moeten we nu handelen. Daarom, en omdat ik er meer over wilde leren, ben ik Fair Future Generator geworden. En gelukkig ben ik niet de enige! Ik ben benieuwd waarom andere deelnemers zich hebben aangemeld voor Fair Future Generators. Hoe zien zij de toekomst en wat vinden ze belangrijk? Ik vroeg deelnemers Lena en Stefano naar hun ervaringen.
Ik heb afgesproken met de 20-jarige Stefano in onze woonplaats Den Haag. Hij studeert Technische Natuurkunde en is sinds maart dit jaar Fair Future Generator. Daarnaast chillt hij graag met vrienden en zit hij in de werkgroep voor een gezamenlijk zonnedak in zijn wijk.
Wat doet Stefano bij Fair Future Generators?
Stefano heeft een minor gevolgd over klimaatverandering en had zin om in de praktijk iets voor het klimaat te doen. Maar hoe? Toen kwam Fair Future Generators op zijn pad: “perfecte timing!” Stefano is nu 1 dag per week actief bij Ecovrede, een voedselbos in Elst. Een voedselbos is een door mensen bedacht systeem, met het doel om voedsel te verbouwen op een manier die goed is voor de aarde. Bij Ecovrede steekt Stefano zijn handen letterlijk in de aarde (voor het aanplanten van bomen bijvoorbeeld). Maar hij bouwt ook aan de website.
“Ik ben aan het leren hoe een website maken en hosten in elkaar steekt. En ik heb met kippen leren omgaan. Ik leer ook hoe ik zaadjes moet planten, dat had ik nog nooit gedaan. Ik hoop nog meer te leren over de organisatie, omdat ze echt iets willen veranderen. Vanuit zo’n mooie gedachte zou ik zelf ooit ook iets willen starten. Heel gaaf dat ik met Fair Future Generators zoveel verschillende dingen leer.”
Kan je wat vertellen over de mensen die je ontmoet via Fair Future Generators?
“Ik ontmoet veel mensen, allemaal met een bijzondere mindset. Iedereen wil écht impact maken. Het is mooi om te zien dat dit een groep van verschillende mensen met diverse achtergronden is. En iedereen juicht elkaar toe. Mocht jij mee willen doen met Fair Future Generators, dan kan ik je vertellen: het is hartstikke gezellig en open. Je wordt geaccepteerd zoals je bent en gaat wat proberen te doen en te veranderen aan de wereld. Om het hier mooier te maken.”
Wat je wil zeggen tegen mensen die nog twijfelen om mee te doen?
“Het is ontzettend leuk om hiermee bezig te zijn, zeker omdat je zelf jouw klimaatproject kan kiezen. En in je eigen regio! Je bepaalt wat je wil leren en het is hartstikke waardevol om je tijd te besteden aan Fair Future Generators. Niet alleen door de positieve impact die je maakt, maar ook omdat je echt dingen leert. Skills die je in de toekomst kan blijven inzetten. Je leert ontzettend veel wat je kunt gebruiken in je (toekomstige) carrière.”
Fair Future Generator Lena (22) werkt ook in het voedselbos. Toen ze een advertentie zag voor dit traject dacht ze: “Boeien, ik doe dat gewoon. Waarom niet? Wat houdt me tegen? Het is een paar uurtjes per week besteden voor de wereld en voor mezelf.“
Lena rondt momenteel haar studie Milieuwetenschappen af en is ook in haar vrije tijd veel met het klimaat bezig. “Ik leef in mijn bubbel in Wageningen, en die is heel groen. Dus daar is het hartstikke normaal dat ik veganistisch eet en dat er nooit vlees op tafel komt. We zijn hier allemaal heel bewust van wat er moet veranderen. Stap ik uit die bubbel, dan is het soms een uitdaging.“
Wat vindt je verder belangrijk?
“Een heleboel waarden zijn belangrijk voor mij. Vooral verbinding. Tussen mens en natuur. Tussen mens en mens. Ik vind het mooi als mensen natuur opzoeken om zichzelf te vinden. En liefde, voor jezelf, voor anderen en voor de natuur. Deze 2 gaan voor mij hand in hand. Want waar je je verbonden mee voelt, daar ga je met liefde mee om.”
Waar ben jij mee bezig in het voedselbos?
“Ik werk in het bos om van alles te planten en verbouwen. En ik ben bezig met het opzetten van een workshop en doe hier ook de marketing voor. Met Fair Future Generators kijk je echt naar wat je leuk vindt en kunt. Ecovrede wil een buitenklaslokaal opzetten. Dat lijkt me tof, dus daar ga ik nu mee aan de slag!”
Lena vertelt enthousiast verder: “Waar ik nu veel over leer is de bodem. Daar zit echt een oplossing. Ik denk dat er binnen de klimaatbeweging veel aandacht is voor een verandering in dieet, maar nog niet een verandering in bodemgebruik. Er ontbreekt nog veel kennis hierover. Ik hoop nog te leren hoe ik de dingen die ik leer over de bodem en diversiteit in de natuur bespreekbaar kan maken in mijn omgeving.“
Lena, stel dat iemand deze blog leest en twijfelt om zich aan te melden. Wat zou jij ze mee willen geven?
“Als dit buiten je comfortzone is, is dat juist waar de groei is. Wanneer heeft een stap vooruit zetten niet iets goeds opgeleverd? Je gaat een heleboel leren en een heleboel plezier hebben. Dus zorg gewoon dat het voor jou voelt als de goede keuze.“
Lena heeft daar een goed punt! Want het maakt helemaal niet uit of je al veel of juist nog maar weinig weet over klimaatrechtvaardigheid. Je gaat tijdens de 4 maanden van Fair Future Generators sowieso heel veel leren en ervaren. Ben jij enthousiast geworden door hun verhalen? Meld je dan nu aan voor het eerstvolgende Fair Future Generators traject!