Dit was De Laatste Aanmoediging

Het klimaat warmt razendsnel op, de tijd van loze praatjes is voorbij. Daarom bezochten wij de jaarvergaderingen van grote Nederlandse vervuilers. Wat doen zij om een klimaatramp te voorkomen? Hun antwoord was meestal nietszeggend. Gelukkig waren er ook uitzonderingen.

Grote vervuilers gaan ondanks alles gewoon door met vervuilen. Maar steeds meer mensen willen dat dit stopt. Bijna 48.000 mensen deden dan ook mee aan De Laatste Aanmoediging. Deze aanmoedigingen werden persoonlijk overgebracht door meer dan 300 vrijwilligers die bij de aandeelhoudersvergaderingen aanwezig waren. Speciaal voor alle aanmoedigers én vrijwilligers maakten wij deze video:

Telkens die ene vraag 

Tijdens de aandeelhoudersvergaderingen stelden vrijwilligers van Milieudefensie en Milieudefensie Jong maar 1 vraag. Steeds weer dezelfde. Tot er een antwoord kwam; een duidelijk 'ja' of 'nee'. "Gaan jullie je CO2-uitstoot verminderen met minimaal 45% in 2030, absoluut en in de hele keten?" Want daarmee voldoen de bedrijven aan het klimaatakkoord van Parijs. Alleen dan maken we nog kans om de opwarming tot 1,5 graad te beperken.

De meeste bedrijven beantwoordden onze vraag met 'nee', maar een aantal bedrijven zei 'ja'. Wij zijn blij met hun 'ja', want daarmee laten ze zien dat het wel kan!

>Ga direct naar het overzicht van de resultaten per bedrijf.

RS69798_DSC01153-min.jpg
Foto: Actievoerders van Milieudefensie, Fossielvrij en Extinction Rebellion kwamen op 23 april samen onder de noemer 'Tem de leeuw' om ING op te roepen te stoppen met het financieren van de klimaatcrisis. Pal voor het hoofdkantoor van ING in Amsterdam Bijlmer.

Actievoeren werkt

Dankzij onze overwinning in de Klimaatzaak tegen Shell en de druk die we op de andere grote vervuilers zetten, is er eindelijk beweging. Bedrijven worden gedwongen te zeggen wat ze vinden. En dat doen ze!

Veel bedrijven beantwoordden onze vraag met 'nee'. Dat maakt in 1 keer duidelijk welke bedrijven niet aan onze toekomst denken. Die accepteren dat er nu al slachtoffers vallen. Bedrijven als ING en Ahold Delhaize. Zij kiezen voor vervuiling en winst, en komen met slappe excuses. Zij nemen daarmee ook het risico dat we ze voor de rechter dagen.

Gelukkig zijn er ook bedrijven die hun verantwoordelijkheid wél nemen. Bedrijven als bouwbedrijf BAM, autoconcern Stellantis en pensioenfonds PFZW. Zij laten zien dat het kan. En dat actievoeren werkt. Natuurlijk gaan we later dit jaar hun plannen nog doorrekenen, maar dit stemt optimistisch.

Overzicht van de antwoorden per bedrijf

Bijgewerkt tot 5 juli 2023.

Bedrijvenoverzicht AVA's(4).png

Hoe gaat het nu verder?

Op dit moment worden alle plannen van de grote vervuilers opnieuw doorgerekend. Dit najaar worden de resultaten daarvan bekendgemaakt. De resultaten van dat onderzoek én de antwoorden bij de aandeelhoudersvergaderingen nemen we mee in ons onderzoek voor een nieuwe rechtszaak. Als genoeg mensen ons juridisch onderzoek steunen met een gift, wordt de kans op een nieuwe overwinning groter. Dat we kunnen winnen hebben we bewezen met de historische Klimaatzaak tegen Shell. Doe je mee?

Foto bovenin: een topman van een bedrijf maakt zich op om zijn aandeelhouders toe te spreken. Kiest hij voor duurzaam of gaat hij door met vervuilen? De topman is een acteur die een rol speelt in een televisiespot van Milieudefensie.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...