Welkom

De situatie in Paraguay

20 juli 2017

In tientallen jaren is vrijwel het hele oosten van Paraguay ontbost. De grond waar kleine boeren sinds mensenheugenis van leefden, staat nu vol soja. Een groot deel verdwijnt in de magen van ons vee.

Sylvio Peralta
Sylvia Peralta werd blind.

Sylvio werd blind

De soja wordt flink bespoten met bestrijdingsmiddelen. Sylvio Peralta woont in Minga Porá. Tien jaar geleden, als jochie van negen, was hij aan het zwemmen toen een vliegtuigje de nabij gelegen sojavelden besproeide. Een dag later was hij blind. Hij is het meest dramatische slachtoffer, maar bijna iedereen in de gemeenschap ondervindt gezondheidsproblemen van de bestrijdingsmiddelen: hoge bloeddruk, hoofdpijn, voortdurende diarree en huidproblemen. 

Oogsten mislukken

Het sojagewas is genetisch zo bewerkt dat het bestand is tegen de bestrijdingsmiddelen. De gewassen eromheen leggen het loodje. De oogsten van de kleine boeren lopen daardoor steeds meer terug of mislukken helemaal. Ook omdat de giftige stoffen in het grondwater terecht komen en het door de ontbossing steeds warmer wordt. 

De regering doet niets

De regering doet niets om de inheemse bevolking te compenseren: geen nieuwe banen, geen scholing en geen alternatieve woonplekken. De afgelopen dertig jaar verruilden steeds meer mensen hun oorspronkelijke leefgebied voor de schaarse gebieden waar nog wel bos is. Of ze leven in schamele hutjes langs de snelweg of aan de rand van de stad. 

Juan Romereo en zijn gezin
Juan Romereo en zijn gezin wonen midden in Paraguay, langs de snelweg.

Als je de natuur vervuilt, vervuil je de mensheid

Volgens Geronimo raakt de situatie ook ons. Als belangrijkste afnemer van soja draagt Nederland bij aan ontbossing, sociale ontwrichting en politieke spanningen in Zuid-Amerika. Geronimo: 'De natuur is de basis van ons menselijk leven. Hier wordt de soja geproduceerd die jullie in Europa gebruiken voor jullie vee. Jullie gebruiken het vlees en de melk van de koeien en varkens. Alles komt bij jullie terecht. Uiteindelijk wordt iedereen er slechter van. Als je de natuur vervuilt, vervuil je de mensheid.'  

Teofilo Cabral en zijn familie leven van het verzamelen van plastic.
Teofilo Cabral en zijn familie leven van het verzamelen van plastic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten?