english

De situatie in Paraguay

In tientallen jaren is vrijwel het hele oosten van Paraguay ontbost. De grond waar kleine boeren sinds mensenheugenis van leefden, staat nu vol soja. Een groot deel verdwijnt in de magen van ons vee.

Sylvio werd blind

De soja wordt flink bespoten met bestrijdingsmiddelen. Sylvio Peralta woont in Minga Porá. Tien jaar geleden, als jochie van negen, was hij aan het zwemmen toen een vliegtuigje de nabij gelegen sojavelden besproeide. Een dag later was hij blind.

Hij is het meest dramatische slachtoffer, maar bijna iedereen in de gemeenschap ondervindt gezondheidsproblemen van de bestrijdingsmiddelen: hoge bloeddruk, hoofdpijn, voortdurende diarree en huidproblemen. 

Oogsten mislukken

Het sojagewas is genetisch zo bewerkt dat het bestand is tegen de bestrijdingsmiddelen. De gewassen eromheen leggen het loodje. De oogsten van de kleine boeren lopen daardoor steeds meer terug of mislukken helemaal. Ook omdat de giftige stoffen in het grondwater terecht komen en het door de ontbossing steeds warmer wordt. 

De regering doet niets

De regering doet niets om de inheemse bevolking te compenseren: geen nieuwe banen, geen scholing en geen alternatieve woonplekken. De afgelopen dertig jaar verruilden steeds meer mensen hun oorspronkelijke leefgebied voor de schaarse gebieden waar nog wel bos is. Of ze leven in schamele hutjes langs de snelweg of aan de rand van de stad.  

Geronimo Arevalo is getroffen door soja-problematiek in Paraguay - copyright Ton Koene

Als je de natuur vervuilt, vervuil je de mensheid

Volgens Geronimo raakt de situatie ook ons. Als belangrijkste afnemer van soja draagt Nederland bij aan ontbossing, sociale ontwrichting en politieke spanningen in Zuid-Amerika. Geronimo: 'De natuur is de basis van ons menselijk leven. Hier wordt de soja geproduceerd die jullie in Europa gebruiken voor jullie vee. Jullie gebruiken de melk en het vlees de koeien en varkens. Alles komt bij jullie terecht. Uiteindelijk wordt iedereen er slechter van. Als je de natuur vervuilt, vervuil je de mensheid.'  

Familie Cabral in Coronel Oviedo Paraguay is getroffen door soja-problematiek - copyright Ton Koene

Wat jij kunt doen

Ook voor de productie van palmolie wordt op grote schaal regenwoud gekapt. Mensen worden van hun land verjaagd en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Wist je dat banken ons spaargeld investeren in bedrijven die regenwoud kappen? Wij vinden het niet eerlijk dat ABN AMRO, ING en Rabobank geld verdienen aan het verwoesten van regenwoud en mensenlevens. Vind jij dat ook? Stuur ABN AMRO, ING en Rabobank dan nu een kaart.

Stuur een ansichtkaart

Zit je bij een andere bank? Ook dan kun je een kaart sturen. Hoe meer mensen van zich laten horen, hoe sneller de banken zullen stoppen met geld steken in de verwoesting van het regenwoud.

Wil je meer weten?

Onze leden

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
“We kunnen onze wereld positief veranderen. Door ons te organiseren, mensen om ons heen bewust te maken van gezonde alternatieven en internationaal met elkaar samen te werken.”
"Ik wil graag eerlijk voedsel eten zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de schade die ermee is aangericht. Ik steun Milieudefensie omdat zij de vinger precies op de zere plek legt en de problemen rond voedsel vanuit verschillende kanten aanpakt."
Loading...