Dossier Tinmijnbouw

Wat schuilt er achter jouw scherm? Als je verder kijkt dan je scherm zie je wat fabrikanten niet laten zien. Voor het tin in onze tablets, laptops en mobieltjes wordt het Indonesische eiland Bangka verwoest. Als de makers van onze elektronische gadgets dat willen, kunnen tinmijnen in Bangka morgen verantwoord werken en mensen, dieren en natuur sparen.
16 november 2012 21 december 2016
Wat is er aan de hand?

Wat is er aan de hand?

In een smartphone zit ongeveer 2 gram tin, in een tablet ongeveer 4 gram. Niet veel? Wel als je weet dat alleen al Apple en Samsung gezamenlijk tussen de 70 en 90 miljoen toestellen per jaar verkopen en dat er jaarlijks 118 miljoen tablets over de toonbank gaan. Een groot deel van dit tin wordt gewonnen in Indonesië op de eilanden Bangka en Belitung. De gevolgen van tinwinning voor boeren- en vissersgezinnen in de dorpen op deze eilanden zijn groot. “Ik vrees dat er voor mijn kinderen en kleinkinderen geen toekomst is op Bangka”, zegt Alim uit het dorp Denian. “De tinmijnbouw vernietigt het hele eiland.”

Lees verder...

Er is een oplossing voor Bangka

Er is een oplossing voor Bangka

Milieudefensie wil dat er een einde komt aan de schending van mensenrechten en kinderarbeid bij de winning van tin en dat natuur gespaard blijft. Natuur, landbouw en visserij op Bangka zijn te redden. Als de makers van onze tablets, laptops en mobieltjes dat willen, kunnen tinmijnen in Bangka morgen verantwoord werken en fatsoenlijk omgaan met mensen, dieren en natuur. Lees hier meer over hoe wij samen met jou tinwinning op Bangka kunnen verbeteren.

Lees verder...

Ranglijst 2016: Zetten bedrijven zich echt in voor Bangka en Billiton?

Ranglijst 2016: Zetten bedrijven zich echt in voor Bangka en Billiton?

Milieudefensie wil de milieuschade verminderen die onze elektronica veroorzaakt. Dat betekent niet alleen dat het winnen van metalen zorgvuldiger moet, maar ook dat we minder metalen moeten gebruiken. Elektronicafabrikanten kunnen daar veel aan doen. Zo kunnen ze verantwoordelijkheid nemen voor de mijnen en de fabrieken waar hun producten vandaan komen. Ook kunnen ze producten ontwerpen die langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik. Milieudefensie heeft in kaart gebracht of bedrijven zich inzetten om de situatie op Bangka te verbeteren. Enkele bedrijven nemen initiatief, maar geen enkel groot elektronicaconcern probeert om bewust zo veel mogelijk over te schakelen op verantwoord gewonnen tin.

Lees verder...

Ranglijst 2015: hoe eerlijk zijn bedrijven over hun grondstoffen?

Ranglijst 2015: hoe eerlijk zijn bedrijven over hun grondstoffen?

Milieudefensie wil de milieuschade verminderen die onze elektronica veroorzaakt. Dat betekent niet alleen dat het winnen van metalen zorgvuldiger moet, maar ook dat we minder metalen moeten gebruiken. Elektronicafabrikanten kunnen daar veel aan doen. Zo kunnen ze verantwoordelijkheid nemen voor de mijnen en de fabrieken waar hun producten vandaan komen en producten ontwerpen, die langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik. Milieudefensie heeft daarom beoordeeld of fabrikanten van smartphones, tablets, laptops en game consoles eerlijk zijn over verbruik van grondstoffen.

Lees verder...

Ranglijst 2014: hoe eerlijk zijn bedrijven over hun grondstoffen?

Ranglijst 2014: hoe eerlijk zijn bedrijven over hun grondstoffen?

Milieudefensie wil de milieuschade verminderen die onze elektronica veroorzaakt. Dat betekent niet alleen dat het winnen van metalen zorgvuldiger moet, maar ook dat we minder metalen moeten gebruiken. Elektronicafabrikanten kunnen daar veel aan doen. Zo kunnen ze verantwoordelijkheid nemen voor de mijnen en de fabrieken waar hun producten vandaan komen en producten ontwerpen, die langer meegaan en geschikt zijn voor hergebruik. Milieudefensie en Friends of the Earth hebben daarom beoordeeld of fabrikanten van smartphones, tablets, laptops en game consoles eerlijk zijn over verbruik van grondstoffen.

Lees verder...

Infographic: Een spoor van vernieling

Infographic: Een spoor van vernieling

Tin wordt gebruikt als soldeer in smartphones, tablets en andere elektronische producten. Ruim een derde van alle tin ter wereld komt uit Indonesië. Op Bangka en Belitung veroorzaakt de winning grote problemen.

Lees verder...

Hoe kom je erachter waar je smartphone vandaan komt?

Hoe kom je erachter waar je smartphone vandaan komt?

Toen je je smartphone kocht betaalde je in feite voor zo'n 75 kilo aan materiaal. Koper, goud, lood, tin aardolie en nog veel meer. Wil je weten hoe je geld wordt gebruikt om die smartphone te maken? Dat is niet zo simpel. Sommige elektronicabedrijven weten het zelf niet eens. Gelukkig werken veel bedrijven aan het transparanter maken van hun productieketen. In onze ranking zie je welke bedrijven voorop lopen en wie er nauwelijks aandacht voor heeft.

Lees verder...