english

Olieramp Nigeria: rechtszaak tegen Shell in beslissende fase

Al 10 jaar strijdt Milieudefensie in de rechtbank voor een oplossing van de olieramp in Nigeria. De bewoners van de Nigerdelta leven nog altijd in de puinhopen die Shell achterliet. In 2020 staan we opnieuw voor de rechter. Een beslissend moment. En we kunnen winnen.

Filmploeg barst in huilen uit na verhaal slachtoffer Shell

Milieudefensie keert jaarlijks terug naar Nigeria om te kijken hoe de toestand is. Ook dit jaar vertrok een filmploeg naar Nigeria. Zij konden hun tranen niet bedwingen na het horen van het verhaal van een van de slachtoffers van Shell. 

 Onze rechtszaak staat er goed voor

Een rechter stelde ons al eens in het gelijk, maar Shell ging in hoger beroep. Daarom staan we in 2020 opnieuw voor de rechter. Het wordt spannend, maar we kunnen winnen. Een expert heeft het onderhoud van de pijpleidingen onderzocht. De uitkomsten lijken gunstig voor ons. Als de rechter dat ook vindt, kunnen we deze olieramp misschien eindelijk oplossen.

Steun onze eisen

  • Shell ruimt de olievervuiling op
  • Shell beschermt en onderhoudt de pijpleidingen beter
  • Shell betaalt een schadevergoeding aan de getroffen bewoners

Als we winnen, kunnen de bewoners van de Nigerdelta een nieuw leven opbouwen. Dan kunnen ze weer groente verbouwen op hun akkers, die nu ernstig vervuild zijn. En keren de vissen terug in de rivieren. Dan is er weer geld om hun kinderen naar school te sturen.

De slachtoffers van Shell

“Voordat de olie hier lekte had iedereen in het dorp goed te eten, goede vis. [..] Onze mensen eten, drinken en ademen ruwe olie in, daarom sterven ze jong. [..] Er is geen hoop dat de dingen beter worden voor ons. Het is door organisaties als Milieudefensie en Friends of the Earth dat we een klein sprankje hoop hebben. Alleen met hulp van mensen over de hele wereld gaan we het misschien redden.”
"Onze gewassen en ons fruit zijn vergiftigd door alle olie die de grond in lekte. Omdat mensen honger hebben, eten ze dit voedsel toch. Met als gevolg dat veel mensen op jonge leeftijd overlijden. Iedereen in dit dorp is ziek van de vervuiling. [..] 15 jaar geleden zat mijn visvijver nog vol vis. Ik had genoeg geld om mijn vrouw en kinderen te eten te geven en ze naar school te sturen. Maar nu niet meer. De vis is op, dus er is ook geen geld meer.“
Elder Friday Alfred Akpan - mede-aanklager rechtszaak tegen Shell
Shell in Nigeria
"Voor de lekkage verbouwde ik groenten en fruit. Ik was niet rijk, maar we konden er prima van leven. Nu kan ik niets meer op mijn akkers verbouwen. Na een tijdje sterven de gewassen af, zomaar. Soms ga ik naar andere dorpen en smeek ik hen of ik een stukje van hun grond mag gebruiken. Daar moeten we nu van leven."
Chief Fidelis A. Oguru - mede-aanklager rechtszaak tegen Shell
Shell in Nigeria
Loading...