Gaskraan eindelijk dicht

1 oktober 2023 – Goed nieuws. De gaskraan in Groningen is eindelijk dicht. Echt definitief gaat de kraan pas dicht op 1 oktober 2024. Voor die tijd kan een hele strenge winter nog aanleiding zijn de kraan tijdelijk open te draaien.

Wantrouwen
De Groningers vieren nog geen feest. Zij zijn wantrouwig en dat is begrijpelijk. Al te vaak zijn beloften niet nagekomen. De versterkingsoperatie die hun huizen tegen aardbevingen moet beschermen en schade moet herstellen, komt nog steeds onvoldoende van de grond. En de gasputten worden nog niet gedempt, zodat ze bij een strenge winter toch weer open kunnen.

Aardbevingen en klimaatverandering

Milieudefensie heeft zich jarenlang ingezet voor een stop op de Groningse gaswinning. Dat deden we samen met veel Groningers én andere Nederlanders. De Groningers hebben veel last van aardbevingen door de gaswinning. Het is dus goed nieuws dat de gaskraan eindelijk dichtgaat.

Helaas gaat Nederland door dit besluit wel meer gas uit het buitenland halen. Dat is niet slim. Want we willen óók klimaatverandering stoppen. Zo snel mogelijk helemaal stoppen met gas is daarom de beste oplossing.

Koken en stoken zonder gas

Gelukkig is stoppen met gas heel goed mogelijk. Het wel belangrijk dat dit eerlijk gebeurt. Dan betalen de grootste vervuilers het meest. Denk aan grote vervuilende bedrijven als Shell, Tata Steel en KLM. Zodat ook mensen met een kleinere portemonnee mee kunnen doen. Dan koken en stoken we straks allemaal zonder gas. Daar maakt Milieudefensie zich hard voor.

Foto bovenin: demonstranten bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen.

Loading...