Industrie

De zware industrie zorgt voor veel CO2-uitstoot. Daarom is het belangrijk dat de industrie duurzamer wordt. Met de juiste maatregelen krijgen we dat voor elkaar.

Een derde van de totale CO2-uitstoot

Elk jaar stoot de zware industrie in Nederlandse 50 megaton broeikasgassen uit. Dat is bijna een derde van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Grote vervuilers zijn bijvoorbeeld staalfabriek Tata Steel en kunstmestfabriek Yara Sluiskil.

In Nederland veroorzaken 4 industrie-sectoren extra veel uitstoot: chemie, kunstmest, raffinage en staal. Grote bedrijven in deze sectoren gebruiken veel olie, gas en kolen en zijn daardoor heel vervuilend.

de overheid heeft geen duidelijke visie

De overheid weet dat we naar een duurzame economie moeten. Dat kan niet zonder de zware industrie duurzamer te maken. Maar de overheid heeft geen duidelijke visie over hoe dit moet en laat het aan de bedrijven zelf over. Grote vervuilers krijgen zelfs miljarden belastinggeld. Dit terwijl ze geen goed klimaatplan hebben om hun vervuiling af te bouwen en te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs.

Bedrijven doen niet genoeg
De overheid laat het verduurzamen van de industrie aan de bedrijven zelf over. Bedrijven kiezen voor technologische vernieuwingen, zoals elektrische voertuigen, ‘groene’ waterstof en CO2-opslag (CCS). Maar echte oplossingen ontbreken:
- CCS kost veel energie, tijd en geld, en verandert niets aan het gebruik van fossiele grondstoffen in de productie.
- Er is ook te weinig groene energie om genoeg groene waterstof te maken voor de hele industrie.
- Grote bedrijven hebben dus zelf niet de oplossing. Daarom moet de overheid ingrijpen.

Tijd om keuzes te maken

De overheid moet keuzes maken. Bijvoorbeeld over welke industrie moet blijven en welke industrie niet. In een toekomst zonder fossiele brandstoffen hebben we bijvoorbeeld geen olieraffinaderijen meer nodig. Daar nu nog geld in stoppen is dus geen logische keuze. Maar dat gebeurt op dit moment wel.

Met deze 5 maatregelen kunnen we gevaarlijke klimaatverandering op een rechtvaardige manier stoppen:

  • Sommige industrie-sectoren zullen moeten krimpen. En sommige sectoren zullen op termijn zelfs helemaal moeten verdwijnen. De overheid zal dus scherpe keuzes moeten maken.
  • Keuzes worden gemaakt samen met belanghebbenden zoals werknemers en omwonenden. De processen zijn dus inclusief en democratisch.
  • Grote vervuilende bedrijven betalen zelf voor hun uitstoot, niet de belastingbetaler. Daarom komt er een einde aan fossiele subsidies. Als er toch belastinggeld naar de zware industrie gaat, dan alleen naar bedrijven met een goed klimaatplan.
  • Door de overgang naar een duurzame economie zullen banen veranderen en soms verdwijnen. Voor werknemers moeten goede sociale regelingen komen, zoals begeleiding naar een nieuwe baan, omscholing, bijscholing en een financieel vangnet.
  • Grondstoffen moeten wereldwijd eerlijk verdeeld worden. Zodat ook landen in het mondiale Zuiden deze grondstoffen kunnen gebruiken in hun overgang naar een duurzame economie.


Meer weten?

Wil je meer weten over de verduurzaming van de Nederlandse industrie? Lees dan meer in ons uitgebreide visiedocument.

Eis klimaatrechtvaardigheid

Vind jij ook dat grote vervuilende bedrijven zich aan het klimaatakkoord van Parijs moeten houden? En dat de overheid moet stoppen met fossiele subsidies? Steun dan ons manifest voor klimaatrechtvaardigheid.


Foto bovenaan: Fabrieken van Tata Steel in IJmuiden. © Shutterstock
Loading...