Dossier Recht op gezonde lucht

We hebben recht op gezonde lucht

07 november 2017

Gezonde lucht is een mensenrecht. Maar de lucht die we in Nederland inademen is nog helemaal niet gezond. Terwijl de oplossing zo simpel is: meer ruimte voor duurzaam vervoer.

Wil jij ook gezonde lucht? Teken de petitie!

 

Hoe gezond is de lucht in Nederland eigenlijk?

Je verwacht het niet, maar de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond. In de lucht die we inademen zitten giftige stoffen. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden mensen. Tienduizenden mensen lijden aan ernstige, chronische ziekten.

En ondertussen doet de overheid hier veel te weinig aan. Sterker nog, het tegenovergestelde is het geval. De overheid investeert miljarden in nieuwe wegen, blijft de maximumsnelheid verhogen en weigert sjoemeldiesels aan te pakken.

Nee, met dat beleid zal de luchtvervuiling niet snel oplossen. Terwijl onze gezondheid het belangrijkste is wat we hebben. Daarom sleepten we samen met veel bezorgde Nederlanders en dankzij honderden crowdfunders de Staat voor de rechter.

Verschillende uitspraken

Milieudefensie klaagt de Staat aan, omdat die veel te weinig doet om onze lucht gezonder te maken. In september won Milieudefensie het kort geding tegen de Staat. De overheid moest de luchtkwaliteit zo snel mogelijk verbeteren.

In de uitgebreidere behandeling van de zaak, de bodemprocedure, willen we meer. De Nederlandse Staat moet zich niet alleen aan de wet houden, maar de Staat moet ook ons mensenrecht op gezondheid respecteren. Daarvoor zijn maatregelen nodig die verder gaan dan Europa voorschrijft: we willen dat Nederland de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie opvolgt. Die adviezen zijn maar liefst twee keer zo streng als de Europese normen!

In het vonnis van 27 december bleek de rechtbank daar niets in te zien. De rechter was het met ons eens dat Nederland niet voldoet aan de Europese wet voor luchtkwaliteit. Toch valt de Staat niets te verwijten volgens de rechter. Onbegrijpelijk. En daarom gaan we in beroep. 

De duurzame stad

Wegverkeer in Nederland zorgt voor bijna 20% van onze CO2-uitstoot. En die vervuilende auto’s en busjes nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in beslag.

Brede autowegen, torenhoge parkeergarages en naast elkaar gepropte parkeerplaatsen: onze steden worden steeds drukker. Hierdoor komen fietsers en wandelaars hartstikke in de knel. Maar fietsers en wandelaars verdienen juist de hoofdrol.

Stel je voor: onze kinderen spelen veilig op straat, we doen boodschappen met de fiets en ons werk is makkelijk te bereiken met schoon openbaar vervoer of elektrische deelauto's.

Zo’n duurzame stad, daar gaan we voor. Samen. Want als we kiezen voor meer duurzaam vervoer, krijgen we vanzelf ook meer gezonde lucht. Iedereen.