Dossier Luchtkwaliteit

Meetcampagne 2015

Meetcampagne 2015

09 januari 2015

Samen met bewoners die zich zorgen maken over de luchtvervuiling in hun buurt, heeft Milieudefensie op 58 plekken in Nederland de luchtvervuiling gemeten.

Sinds 2015 moet Nederland aan de Europese luchtkwaliteitsnormen voldoen. Om zichtbaar te maken of Nederland aan deze normen voldoet hebben we vanaf 15 januari 2015 een jaar lang de luchtkwaliteit (de concentratie stikstofdioxide) gemeten. Dit deden we op 58 plekken met veel verkeer. De resultaten liegen er niet om. Op elf plekken hebben bewoners een overschrijding gemeten. Bekijk het eindrapport van de meetcampagne. 

Update! Bekijk hier onze nieuwste kaart met overschrijdingslocaties.

Hoe werkt deze kaart?

Op deze kaart staan alle meetpunten en de meetresultaten per maand aangegeven. In totaal zijn er 58 meetpunten.

Met behulp van Palmesbuisjes werd de maandelijkse concentratie stikstofdioxide (NO2) bepaald. Stikstofdioxide geeft een goede indicatie van de luchtvervuiling door verkeer. Bewonersgroepen verwisselden maandelijks de buisjes en stuurden deze naar een onderzoeksbureau voor analyse. Er werd in totaal een jaar lang gemeten om een zo betrouwbaar mogelijk gemiddelde te krijgen. Aan de hand van dit jaargemiddelde kunnen wij aantonen dat de Europese norm van 40μg/m³ overschreden wordt.

De rode meetpunten op de kaart geven aan dat het gemiddelde boven de Europese norm van 40μg/m³ ligt. De groene meetpunten hebben een gemiddelde onder deze norm. De meetresultaten die hierboven in de kaart staan zijn de nog niet geanalyseerde gegevens. Voor een definitief resultaat verwijzen we je graag door naar het meetrapport. Klik op een meetpunt voor uitgebreide informatie.

Lees de verhalen van betrokken bewoners en lokale politici die met elkaar in gesprek zijn gegaan

Dirk van Haastrecht en Sander van Waveren discussiëren over de maatregelen die genomen zijn in Utrecht.

Steven Somsen en Barbara Kathmann zoeken naar kansen voor de stad Rotterdam.

Paul Rutten en Nelleke Barning bespreken vijf maatregelen voor de gemeente Maastricht.

Manu Hartsuyker en Remine Alberts maken zich zorgen over de luchtkwaliteit in Amsterdam.

Connie Rietra en Gerwin Vulpen willen meer ruimte voor fietsers in Den Haag.

Ipe van der Deen en Alex Mink spreken over de Arnhemse luchtkwaliteit.