Lokaal

Milieudefensie Maastricht

Milieudefensie Maastricht

14 februari 2011

Over ons

Milieudefensie Maastricht heeft ten doel in Maastricht een milieubewuste houding en milieubewust gedrag te bevorderen. Dat doen we door te informeren, actie te voeren, de politiek te beïnvloeden, soms door te procederen als dat nodig is.
Wij houden ons aan de afspraken, die Milieudefensie met haar afdelingen heeft gemaakt en werken tenminste één keer per jaar mee aan een landelijke activiteit van Milieudefensie.

Contact

  • Plaats: Maastricht
  • Oprichtingsjaar: 2005
  • Contactpersoon: Dirk van Beek
  • Contact: maastricht@milieudefensie.nl of 043 8525 687
  • Aantal actieve leden: 2-6 in de kerngroep, 20 voor acties

Archief

Onze aktiviteiten in 2013

  • EKO-tellingen: In 2013 zijn weer EKO-tellingen uitgevoerd. De resultaten laten een mooie positieve trend zienMD Maastricht Ekotellingen 2013

 

Onze aktiviteiten in 2012

  • 2012 Winkeldeuren: Ondanks de breed gevoelde maatschappelijke noodzaak energie te besparen worden soms kansen daartoe niet benut. In de binnenstad laten de meeste  winkeliers hun deuren  wagenwijd open laten staan om klanten naar binnen te lokken. Milieudefensie Maastricht vindt dat geen voorbeeld  van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en wil daarin verandering brengen. Milieudefensie Deventer en Amersfoort hebben al activiteiten tegen open winkeldeuren ondernomen. Vanaf februari gaan we de binnenstad in en spreken met behulp van materiaal van Houddewarmtebinnen de winkeliers en consumenten erover aan.
  • Ekotellingen 2012: ook in 2012 hebben we weer EKO-tellingen uitgevoerd. De resultaten staan in onderstaande figuurMD Maastricht Ekotellingen 2012

Onze plannen voor 2012

  • EKO-tellingen: In 2012 zullen we zeker de EKO-tellingen gaan herhalen.
  • Winkeldeuren: Ondanks de breed gevoelde maatschappelijke noodzaak energie te besparen worden soms kansen daartoe niet benut. In de binnenstad laten de meeste  winkeliers hun deuren  wagenwijd open laten staan om klanten naar binnen te lokken. Milieudefensie Maastricht vindt dat geen voorbeeld  van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen en wil daarin verandering brengen. Milieudefensie Deventer en Amersfoort hebben al activiteiten tegen open winkeldeuren ondernomen. Vanaf Februari gaan we de binnenstad in en spreken met behulp van materiaal van Houddewarmtebinnen de winkeliers en consumenten erover aan.

Onze aktiviteiten in 2011

EKO-tellingen
Milieudefensie Maastricht  heeft  in het najaar van 2011  voor de vierde maal in Maastrichtse supermarkten het aantal EKO en Fairtrade producten geteld. Vergeleken met overige Limburgse winkels scoorden de Maastrichtse goed. De top-4 waren allen Maastrichtse winkels, waarbij de Plus in de Keurmeestersdreef zowel van EKO als Fairtrade de meeste producten had.

Milieudefensie en Stoere Vrouwen vragen winkeliers de warmte binnen te houden
Op koopavond 24 en op zaterdag 26 februari zijn 54 winkeliers in de binnenstad van Maastricht bezocht door zeven in wisselende teams opererende leden van Milieudefensie Maastricht. Zij vroegen de winkeliers om de warmte binnen te houden en niet naar de straat te laten vervliegen.
“Het is moeilijk om uit te leggen waarom huiseigenaren wordt gevraagd isolatiemaatregelen te nemen en tegelijkertijd in het centrum te zien, dat de detailhandel de deuren wagenwijd open laat staan” aldus vertegenwoordigers van Milieudefensie.
Daarom vroeg Milieudefensie winkeliers dan ook de deur te sluiten. Winkeliers, die daaraan gehoor gaven ontvingen een bordje “open” en konden zich op de website van “houddewarmtebinnen” als “warme winkel” laten registreren. Een winkel waar consumenten warm en klimaatvriendelijk kunnen winkelen. Dat de klandizie bij een dichte deur niet hoeft terug te lopen bleek bij een proef aan een DA-drogisterij in Amsterdam. Daar kwam een automatische deur in de pui en bespaarde de winkelier 43% op de stookkosten. Die oplossing hield ook het winkelpersoneel uit de tocht. Bovendien waren de klanten er positief over en hun aantal verminderde niet.
Bij het winkelbezoek is informatiemateriaal uitgereikt, dat winkeliers kan ondersteunen bij het zoeken naar energiebesparende oplossingen. Dat was niet overbodig, want lang niet alle winkeliers hadden een goed werkend luchtgordijn.
Wethouder Nuss van Duurzaamheid ondersteunde de oproep van Milieudefensie en de Stoere Vrouwen met een brief. In het winterseizoen van 2012 gaat Milieudefensie met dezelfde oproep weer de binnenstad in.
Dan zullen ook gesprekken met de winkeliersvereniging en het centrummannagement worden gevoerd. Doel is te komen tot een overeenkomst, waarin de ondertekenenende winkeliers aangeven stapsgewijs besparende maatregelen te nemen.