jaarverslag 2021
Geen biobrandstof meer uit
palm- en sojaolie

Onze inhoudelijk medewerkers lobbyen met volharding bij overheid en bedrijfsleven om onze doelen te bereiken. Dat werkt zo: met onze publiekscampagnes maken we zichtbaar waar we voor staan en bouwen we draagvlak op. Vervolgens voeren de inhoudelijk medewerkers achter de schermen stevige lobbygesprekken om onze inzet te verankeren op beleidsniveau.

In 2021 behaalden we verschillende lobby-successen.
Hieronder belichten we er een aantal:

Klimaat op 1 tijdens de verkiezingen

Tijdens onze verkiezingscampagne wilden we de politieke partijen bewegen tot een stevig klimaatbeleid én dat klimaatrechtvaardigheid werd opgenomen in het regeerakkoord. Dat deden we met een publiekscampagne (zie hoogtepunt 3) én met lobby achter de schermen, ook tijdens de formatie. Door onze inzet was klimaat een belangrijk thema bij de verkiezingen en namen de coalitiepartijen onze uitgangspunten op in het coalitieakkoord met de volgende zin: ‘We zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen, de vervuiler betaalt en dat niemand achterblijft.’

De Eerlijke Klimaatagenda

Op initiatief van Milieudefensie samen met werkgevers-, vakbond-, klimaat- en jongerenorganisaties is de eerlijke Klimaatagenda opgesteld. Het is een concreet plan voor klimaatoplossingen gericht op mensen met een lager inkomen, op het gebied van omscholing, woningisolatie, duurzame mobiliteit en vergroening. De Eerlijke Klimaatagenda is aangeboden aan de formateur en de politieke partijen. Ook is de Eerlijke klimaatagenda doorgerekend om de economische impact te bepalen van de investeringsplannen voor een eerlijke klimaattransitie.

Warmtefonds

De overheid moet ervoor zorgen dat kwetsbare huishoudens niet de dupe worden van gestegen gasprijzen. Wie in een tochtig huis woont, betaalt zich blauw. Dat moet anders. Daarom riepen we samen met de FNV en de Woonbond in een gezamenlijke brief op om huishoudens in energie-armoede beter te helpen. Ook vroegen wij om een warmtefonds in te stellen om iedereen te laten profiteren van een warm huis. Het warmtefonds is er gekomen om bij te dragen aan het oplossen van energiearmoede in Nederland.

Het  recht op protest

We stuurden samen met 4 andere organisaties die zijn aangesloten bij het Klimaatalarm brieven aan de burgemeesters om het recht op protest te verzekeren.  Deze brieven waren aanleiding voor diverse gesprekken over wat er in in tijden van corona wel en niet mogelijk was bij fysieke acties en protesten.

Verduurzaming van de industrie

Het afgelopen jaar schreven we meerdere lobbybrieven en hadden we gesprekken met politici en ambtenaren over het achterblijven van de verduurzaming van de industrie in Nederland. Zo schreven we een brief aan de Tweede Kamer en de minister van Economische Zaken en Klimaat op om vaart te maken met het vergroenen van de staalfabriek van Tata in IJmuiden. Niet door middel van CO2-opslag, maar door zo snel mogelijk over te schakelen op groene waterstof. Door de verhoogde druk op Tatasteel besloot de grootste vervuiler van Nederland voor het plan te gaan om te verduurzamen met groene waterstof.

Milieudefensie en 10 mkb-branche organisaties trokken aan de bel om de zware industrie eerlijk de rekening te laten betalen voor verlaging van de eigen CO2-uitstoot. Per brief aan informateur Hamer pleiten we ervoor dat het mkb niet langer opdraait voor de kosten van de vergroening van de zware industrie. In het coalitieakkoord is 'de vervuiler betaalt' opgenomen. Op dit moment wordt verder uitgewerkt hoe dit er precies uit gaat zien, bijvoorbeeld via andere regels voor energiebelasting en verscherping van de CO2-heffing.

Gemeenteraadsverkiezingen

We zitten midden in de klimaatcrisis. Er moet heel snel, heel veel gebeuren. En juist gemeenten hebben daarin een belangrijke taak. Zij voeren voor een groot deel de wetten uit die landelijk en in Europa zijn gemaakt. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen hebben wij een brief verstuurd met ideeën en adviezen voor een duurzame en groene gemeente. We kregen veel positieve reacties van politieke partijen die punten hebben overgenomen in hun verkiezingsprogramma's.

Krimp van de luchtvaart

Het is tijd dat de luchtvaart in Nederland krimpt, maar zover is het helaas nog niet. Samen met andere organisaties blijven we scherp op het luchtvaartbeleid.  Zo geven we mee dat bijmengen van biobrandstoffen en kerosine gemaakt van stroom (E-Kerosine) niet de gedroomde oplossing is voor verduurzaming van de luchtvaart. Ook leveren we kritiek op meetmethodes en hebben we eraan bijgedragen dat Lelystad Airport (nog) niet in gebruik is.

Tot slot lieten we in een studie zien dat we de wooncrisis kunnen aanpakken door Schiphol te verkleinen. Deze studie werd regelmatig aangehaald in de Tweede Kamer.