Veelgestelde vragen over onze aandeelhoudersactie

We gaan met zo veel mogelijk mensen een vraag stellen tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van grote vervuilers. Maar waarom eigenlijk? Bij welke bedrijven? En welke vraag? Dit zijn de veelgestelde vragen over onze actie én de antwoorden.

  1. Wat wil Milieudefensie bereiken met deze actie?
  2. Waarom heb ik een aandeel nodig om een vraag te kunnen stellen?
  3. Hoe word ik aandeelhouder?
  4. Bij welke bedrijven kan ik een vraag stellen?
  5. Welke vraag ga ik stellen?
  6. Kan ik een andere vraag stellen dan jullie voorstellen?
  7. Heeft het webinar zin als ik al aandelen heb bij een van deze bedrijven?
  8. Wat doe ik als ik mee wil doen maar niet bij een van de webinars kan zijn?
  9. Wat doe ik na afloop met mijn aandeel/aandelen?
  10. Kost het geld om mee te doen?

Wat wil Milieudefensie bereiken met deze actie?

Wij hebben aan 29 grote Nederlandse vervuilers gevraagd om hun klimaatplannen. De uitkomsten hebben we gepresenteerd in de Klimaatcrisis-Index. Daaruit blijkt dat géén van deze bedrijven plannen heeft die gevaarlijke klimaatverandering helpen stoppen.

De aandeelhoudersvergaderingen zijn het volgende grote moment op de agenda's van deze bedrijven. Wij willen ze daar nog één keer vragen: gaan jullie handelen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs? Want alleen zo kunnen we gevaarlijke klimaatverandering stoppen? Bedrijven zijn verplicht eerlijk te antwoorden op zo'n vraag. Dus elk antwoord, positief of negatief, heeft gevolgen.

Na deze aandeelhoudersvergaderingen maakt Milieudefensie de balans op en kijken we op welke bedrijven we de druk gaan opvoeren.

Waarom heb ik een aandeel nodig?

Een aandeelhoudersvergadering is een jaarlijkse bijeenkomst van mensen die een aandeel hebben in het bedrijf. Dus alleen als je een aandeel hebt ben je welkom en kan je een vraag stellen.

Hoe word ik aandeelhouder?

Je kunt via een zogenaamde broker een aandeel kopen van een van de bedrijven waar we ons op richten. Dat is een partij die toegang heeft tot de beurs en de handel in aandelen. Dat klinkt ingewikkeld, maar als je je bij ons aanmeldt als vragensteller schrijf je je ook meteen in voor een webinar. In dit webinar leggen we je alle stappen uit. Daarna houden we contact met je om je bij elke stap op weg naar de aandeelhoudersvergadering te begeleiden.

Bij welke bedrijven kan ik een vraag stellen?

Wij richten ons op de aandeelhoudersvergaderingen van deze grote vervuilers:

  • ABN Amro
  • AholdDelhaize
  • ING
  • Rabobank
  • Unilever
  • KLM

Welke vraag ga ik stellen?

We vragen aan de grote vervuilers om zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden: "Gaat uw bedrijf in 2030 minimaal 45% minder CO2 uitstoten in absolute zin in de hele keten (dus scope 1, 2 & 3 ten opzichte van 2019". Na je aanmelding houden we contact met je. Dan krijg je meer informatie over de vraag en zullen we je ook voorbereiden op de aandeelhoudersvergadering.

Kan ik een andere vraag stellen dan jullie voorstellen?

Wij denken dat het beter is als we allemaal dezelfde vraag stellen. Wij zorgen ervoor dat die vraag de meeste impact heeft op de bedrijven en hun klimaatplannen. Daarom zullen we je na het webinar vragen om een intentieverklaring te tekenen, zodat iedereen dezelfde vraag stelt.

Heeft het webinar zin als ik al aandelen heb bij een van deze bedrijven?

Tijdens het webinar leggen we je ook uit welke stappen nodig zijn als je al aandeelhouder bent. Dus ook dan is het nuttig en heel leuk om het webinar bij te wonen.

Wat als ik mee wil doen maar niet bij een van de webinars kan zijn?

Stuur dan een e-mail naar aandeelhouders@milieudefensie.nl. Wij nemen contact met je op om het proces te bespreken.

Wat doe ik na afloop met mijn aandeel / aandelen?

Je bent vrij om te doen wat je wil met je aandelen. Je kan je aandelen bewaren, zodat je een volgende keer eenvoudig weer mee kunt doen. Je kan je aandeel natuurlijk ook weer verkopen.

Kost het geld om mee te doen?

We vergoeden de onkosten die je maakt om de aandelen te kunnen kopen bij de broker. De aandelen zelf blijven jouw eigendom en kan je dus zelf weer verkopen. Je ontvangt hierover nog instructie. Bij vragen, neem contact op met aandeelhouders@milieudefensie.nl.

Foto bovenin: aandeelhouders houden de vraag omhoog die telkens werd gesteld tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING in 2023: "Gaat ING in 2030 minimaal 45% minder CO2 uitstoten in absolute zin in de hele keten (dus scope 1, 2 & 3 ten opzichte van 2019"

Loading...