Zo overleef je je eerste Klimaatduik

Het is de perfecte start van 2020. De Klimaatduik! Het is wel belangrijk om voorzichtig te zijn. Wil je weten wat je het beste voor, tijdens en na de duik kunt doen om warm en gezond te blijven? Lees dan onze 9 tips voor een gezonde Klimaatduik.

 

Belangrijk! Overleg altijd eerst even met je huisarts of het verstandig is om aan een duik mee te doen. Deelnemers met een minder goede conditie of die jonger dan 12 of ouder dan 70 jaar zijn, lopen extra risico.

Tip #1

Een goede voorbereiding is het halve werk. Oefen thuis alvast door een paar keer goed koud te douchen. Zo laat je je lichaam alvast wennen aan de kou. Dan zal de schok minder groot zijn tijdens de duik. En wat ook een leuke bijvangst is: tijdens deze voorbereiding ben je al goed bezig voor het klimaat. Je bespaart namelijk water en warmte. Want knappe jongen die koud douchen langer dan een paar minuten volhoudt!

Tip #2

Wist je dat je de meeste warmte verliest via je hoofd, handen en voeten? De bloedvaten in je handen en voeten vernauwen namelijk als eerste en worden dus het snelst koud. Bedek je hoofd met een muts en probeer niet kopje onder te gaan tijdens het zwemmen. Doe voor en na de duik ook iets aan je voeten, zoals schoenen of slippers. Contact met koud zand na je duik kan behoorlijk schrikken zijn.

RS65886__84A8813_©_MariekeWijntjes(2).jpgFoto: Zorg dat je lichaam goed is opgewarmd voordat je het water in rent. Doe een warming-up en zorg dat je spieren warm worden.

Muts vergeten? Geen probleem! Als je je aanmeldt voor de Klimaatduik krijg jij van ons een unieke There is No Planet B-muts. Deze ligt klaar voor je op de duiklocatie.

Tip #3

Het is zover, je staat op het strand. Maar je mag pas over een half uur het water in. Hoe blijf je dan warm? Nou, kleed je warm aan! Neem een warme jas, joggingbroek en/of badjas mee. En doe die pas vlak voor de duik uit.

Tip #4

Doe alsof je een pinguïn of zeehond bent! Zij hebben een vetlaag die hen beschermt tegen de kou. Om datzelfde effect te creëren kun je je flink dik insmeren met een vette zalf. Dit vetje is namelijk water-afstotend. Hierdoor blijft je net wat langer warmer in het koude water.

Tip #5

Zorg dat je lichaam goed is opgewarmd voordat je het water in rent. Doe een warming-up en zorg dat je spieren warm worden. Spring, ren wat rondjes, doe een radslag of een koprol. Hierdoor raak je niet onderkoeld tijdens het wachten. 

RS65934__84A9174_©_MariekeWijntjes.jpg

Tip #6

En dan klinkt het startschot! Iedereen rent naar de zee. Maar pas op! Een watertemperatuur van amper 7 graden is nogal schrikken voor je lichaam. Om te voorkomen dat je lichaam in shock raakt kun je het beste langzaam en geleidelijk het water in gaan.

Tip #7

Na een tijdje went je lichaam wel aan de temperatuur. Maar blijf toch niet te lang in het water. Even snel onderdompelen en dan meteen weer terug naar het strand is het beste.

Tip #8

Zodra je lichaam het koude water voelt, kan je adem stokken. Blijf daarom goed doorademen. Merk je dat in paniek raakt, ga dan tellen: 6 tellen inademen en 6 tellen uitademen. Als dat niet helpt, vraag dan om hulp aan mensen om je heen. Zorg dat je snel weer op het droge komt te staan met een warme deken om.

Tip #9

Je hebt het gedaan! Je hebt gezwommen voor het klimaat! Maar juich niet te vroeg. Je lichaam heeft veel doorstaan door de kou. Droog je daarom snel af en kleed je goed warm aan met truien, jassen en mutsen. En laat je lichaam langzaam opwarmen met warme drankjes.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...