Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel

Klimaatparade 29 november 12.00 uur, Museumplein te Amsterdam. Milieuactivisten, klimaatwetenschappers en steeds meer bezorgde burgers zijn het erover eens: 2015 is hét jaar van het klimaat. Vanaf 30 november vindt in Parijs misschien wel de belangrijkste VN-klimaattop allertijden plaats. Wereldleiders moeten tot een eerlijk, rechtvaardig en bindend klimaatakkoord komen, waarmee we gevaarlijke klimaatverandering een halt toeroepen. Er is geen tijd te verliezen, overal ter wereld voelen mensen de gevolgen van klimaatverandering al. Van droogte in Californië tot extreem weer in Bangladesh en de Filippijnen.

Kom naar de Klimaatparade

Waar politici blijven treuzelen met het nemen van harde maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen in te perken, zijn de initiatieven van individuen en groene bedrijven haast niet meer te tellen. Overal ter wereld worden energiecoöperaties opgericht, energieneutrale huizen gebouwd en protestacties georganiseerd. In Nederland komen al die groene voorlopers op 29 november in Amsterdam samen voor de Klimaatparade, een bonte stoet aan de vooravond van de klimaattop. De boodschap aan de Nederlandse politiek is simpel, maar krachtig: maak een einde aan het fossiele tijdperk, neem als rijk land je eerlijke aandeel in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en roep klimaatverandering een halt toe.

Loop mee met de Klimaatparade

Geen ver-van-mijn-bed-show

Hoewel klimaatverandering ons allen raakt, krijgen kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden momenteel de hardste klappen. Oogsten van kleinschalige boeren mislukken door langdurige droogte en extreme regenval en natuurrampen eisen in ontwikkelingslanden vaak vele doden, met grote stromen vluchtelingen tot gevolg. Maar klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bed-show. Nederland kent nu al meer regen en hevigere stormen dan voorheen. En onze zeespiegel is sinds 1850 maar liefst 20 centimeter gestegen. Eind deze eeuw is dat nog eens vier keer zo veel. We kunnen de dijken niet blijven ophogen.

Toekomst van duurzaamheid

Hoe beangstigend de statistieken ook zijn, er is een groeiende beweging die een andere toekomst voor ogen heeft: een toekomst van duurzaamheid, eerlijkheid en solidariteit. Een toekomst waarin energie op milieuvriendelijke wijze wordt opgewekt en we stoppen met het verspillen van energie. Een toekomst van groene en eerlijke banen. Een toekomst waarin het rijkere Westen verantwoordelijkheid neemt voor het door hen veroorzaakte klimaatprobleem zodat de kwetsbaren op deze aarde hier niet langer slachtoffer van zijn. Die toekomst is mogelijk, als we het maar willen! Geloof jij ook in zo’n toekomst? Trommel dan al je vrienden en familieleden op en kom naar de Klimaatparade. Wij zijn niet te stoppen, klimaatverandering wel!

Deelnemende organisatie

De klimaatparade wordt georganiseerd door: Oxfam Novib, Greenpeace, Milieudefensie, WISE, Fossielvrij NL, Avaaz, Hivos, Transition Towns Nederland en studentennetwerk Morgen. Andere organisaties zijn van harte welkom, zo heeft de FNV al aangegeven mee te lopen.

Host van de dag in Amsterdam is Dolf Jansen en Prinses Irene is een van de duizend deelnemers die zich al heeft opgegeven. Deze parade maakt onderdeel uit van de wereldwijde People’s Climate March, waarbij honderdduizenden mensen wereldwijd de straat op gaan voor het klimaat.

Meer info: klimaatparade.nl

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...